Goriška osvojila Združene arabske emirate

0

V Združenih arabskih emiratih se prav danes zaključuje Svetovna razstava EXPO 2020, ki jo je v zadnjih šestih mesecih obiskalo preko 20 milijonov obiskovalcev iz celega sveta. V tem tednu se je v Dubaju mudila najštevilčnejša delegacija iz Slovenije do zdaj in sicer delegacija Slovenskega podjetniškega sklada, Primorskega tehnološkega parka in RRA ROD Ajdovščina ter Mestne občine Nova Gorica in Univerze v Novi Gorici. Dr. Klemen Miklavič, župan Nove Gorice in član delegacije, ob tem izpostavlja pomembnost prisotnosti Slovenije in predvsem čezmejne goriške regije na dogodku, ki povezuje kar 192 sodelujočih držav na EXPU.

»Nova Gorica in čezmejna goriška regija postajata vse pomembnejši mednarodni akter, zato je prisotnost na globalnih investicijskih in promocijskih dogodkih nujen spremljevalec razvoja, novih investicij in odpiranja trgov za naša podjetja in druge. Poudarjali smo razvojno vizijo, ki temelji na znanju, človeških virih in ustvarjalnosti, odziv potencialnih investitorjev pa dokazuje, da občino razvijamo v pravo smer. Obisk Expa ocenjujem za uspešnega tako za občino kot podjetja, ki so bila zastopana v delegaciji. Nekateri konkretni rezultati se obetajo že letos«, je izpostavil župan Miklavič in opozoril na pomembnost dogovora Univerze v Novi Gorici z Univerzo Združenih arabskih emiratov. 

Prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije na Univerzi v Novi Gorici prof. dr. Matjaž Valant se je namreč sestal s prorektorjem Univerze Združenih arabskih emiratov prof. dr. Ahmedom Ali Muradom. Prisotni so se dogovorili tesnejšem sodelovanju obeh univerz. »Univerza v Novi Gorici je v primerjavi z Univerzo Združenih arabskih emiratov mlada in majhna univerza, zato je njihova pripravljenost za skupno delo in raziskovanje, resnično priznanje za vse nas, ki se na Goriškem trudimo za razvoj regije. Naša osredotočenost na razvoj in raziskovanje zelenih tehnologij, je bila odločilna za začetek pogovorov, saj v arabskem svetu trajnost zaradi omejenosti nekaterih naravnih virov, resnično pridobiva na pomembnosti«, je ob koncu obiska poudaril prorektor dr. Valant. Dodal je, da  jih je »zlasti jih je impresioniral Center zelenih tehnologij in pripadajoči univerzitetni kampus, ki ga Univerza vzpostavlja skupaj z Mestno občino Nova Gorica«.

Univerzi sta se dogovorili o nadaljnjih skupnih raziskovalnih projektih in o sodelovanju pri vzpostavljanju raziskovalnih kapacitet na obeh univerzah. Univerzo Združenih arabskih emiratov med drugim zanima nadaljnje sodelovanje na področju biotehnologije in astrofizike. Obeta se tudi sporazum o dolgoročnem sodelovanju in financiranju raziskovalnih projektov, kar je izjemna priložnost za Univerzo v Novi Gorici, saj je Univerza Združenih arabskih emiratov ena izmed najprestižnejših univerz v regiji.

»Arabski svet ponuja številne priložnosti ne le v poslovnem svetu, temveč tudi na področju izmenjave strokovnih znanj. Ker sem živel in delal na Bližnjem vzhodu vem, da so Arabci trdi pogajalci, ki jih prepriča le znanje in trdo delo, zato toliko bolj čestitam Univerzi v Novi Gorici za ta izjemen začetek sodelovanja«, je ob tem povedal župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič.

Prorektor in župan sta bila sicer del širše goriške delegacije, ki se je te dni mudila v Združenih arabskih emiratih na Svetovni razstavi EXPO v Dubaju. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen