DZ danes tudi o nacionalnem programu visokega šolstva in znanstveni strategiji

0

DZ bo danes v nadaljevanju redne seje med drugim obravnaval predloga resolucij o nacionalnem programu visokega šolstva 2030 in o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030. Na poslanskih klopeh bo tudi predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam.

Predlog resolucije o nacionalnem programu visokega šolstva je po oceni ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ključni strateški dokument, ki je nastajal ob široki strokovni podpori visokega šolstva, rektorske konference, zainteresirane in strokovne javnosti. Cilj je dvigniti in ohraniti sedanjo visoko raven terciarnega izobraževanja na različnih področjih.

Predlog resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji pa v ospredje postavlja odličnost v znanosti oz. ustvarjanje privlačnega raziskovalnega okolja in razvijanje tudi aplikativnih raziskav.

DZ bo opravil tudi splošno razpravo o predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam. Predlagajo ga poslanci SNS, z njim pa želijo prepovedati objavljanje tovrstnih javnomnenjskih raziskav pol leta pred vsakimi volitvami.

Na seji bodo poslanci razpravljali tudi o odgovoru ministra za zdravje Janeza Poklukarja in ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec na poslansko vprašanje Lidije Divjak Mirnik (LMŠ) v zvezi z duševnim zdravjem otrok in mladostnikov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen