Zdravstvena stroka za odpravo pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah

0

Zdravstvena stroka je na današnjem posvetu o aktualnih epidemioloških razmerah začrtala smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenje novega koronavirusa. Predlagala je odpravo pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah, je sporočila vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. O tem mora sicer še odločati vlada.

Kot je na novinarski konferenci po koncu posveta sporočil minister za zdravje Janez Poklukar, so danes govorili o postopnem sproščanju pogoja PCT in postopnem ukinjanju testiranja ter spremenjenih protokolih na smučiščih, javnem prevozu in v gostinskih lokalih.

Logarjeva je povedala, da bo strokovna skupina za covid-19 vladi predlagala odpravo pogoja PCT za dejavnosti, v katerih je zaradi kratkotrajnih stikov tveganje za prenos okužbe razmeroma majhno – v dejavnosti trgovine, upravnih enot, bank, pošt, bencinskih servisov.

Predlagajo pa ohranitev pogoja maksimalnega števila ljudi, ki so lahko istočasno v določenem prostoru, še vedno je tudi pomembno, da se ohranjajo splošni higienski ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, vzdrževanje razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja, prezračevanje ter delo od doma, je dodala.

“Vsa ta priporočila bom prenesel do vlade in verjamem, da lahko v naslednjih dneh s spreminjam odlokov relativno hitro številna udejanjimo,” je napovedal minister in ob tem poudaril, da v središču ostajata zaščita najranljivejših in zdravstvenega sistema, predvsem v luči zasedenosti bolniški postelj s covidnimi bolniki.

Skladno z zmanjševanjem števila okuženih v bolnišnicah sicer predvidevajo, da bi se k normalnemu izvajanju programov, ki so danes od 60- do 80-odstotno realizirani, po trenutnih projekcijah lahko vrnili po 10. marcu. Takrat naj bi bilo hospitaliziranih okoli 300 covidnih bolnikov, 80 od teh na oddelkih intenzivne terapije, je še povedal Poklukar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen