Vodenje Pošte Slovenije s polnim mandatom prevzema Tomaž Kokot

0

Nadzorni svet Pošte Slovenije je na današnji seji za novega generalnega direktorja družbe imenoval Tomaža Kokota. Nadzornikom so se predstavili trije kandidati, med katerimi so nadzorniki mandat za naslednjih pet let zaupali Kokotu, sicer dosedanjemu začasnemu generalnemu direktorju omenjene družbe v državni lasti.

Kot so sporočili iz družbe, je novi generalni direktor mandat nastopil z današnjim dnem, člana poslovodstva pa ob njem ostajata Sebastijan Gostenčnik, ki je mandat nastopil 16. septembra, in Karmen Lebe Grajf, ki je z mandatom začela 18. oktobra lani.

Postopke imenovanja novega poslovodstva je nadzorni svet začel novembra, za izbor najprimernejših kandidatov pa pooblastil zunanjo kadrovsko agencijo, ki mu je v ožji izbor posredovala tri kandidate.

Predsednik nadzornega sveta Ervin Renko je ob današnjem imenovanju izrazil veselje, da so zaključili s postopkom, s čimer je Pošta po njegovem dobila kompetentno upravo, ki bo vodila družbo do preboja v vodilno poštno logistično skupino.

“Nadzorni svet je odločitev sprejel na osnovi priloženih programov kandidatov, predstavitev in poročila strokovne kadrovske agencije, ki je poleg izpolnjevanja formalnih pogojev ugotavljala kompetence kandidatov na podlagi psihološkega testiranja in razgovorov,” je pojasnil Renko.

Kokot po mnenju nadzornikov, tako Renko, izpolnjuje vse pogoje za vodenje skupine z okoli 8000 zaposlenimi, saj ima primerljive izkušnje za vodenje velike gospodarske družbe, poleg tega pa naj bi jih prepričal s svojim dosedanjim delom in poslovnimi rezultati, ki jih je Pošta Slovenije dosegla v letu 2021.

Kokot je ob imenovanju dejal, da funkcijo jemlje s polno odgovornostjo ter zavezo nadzornemu svetu za udejanjenje vizije celotne skupine Pošte Slovenije. “Verjamem, da sem v zadnjem letu kot začasni generalni direktor dokazal, da se znam spoprijeti z aktualnimi izzivi in ključnim ciljem, to pa je zagotavljati uspešen razvoj skupine,” je dejal.

Pošta Slovenije je po za zdaj še nepopolnih podatkih lani izpolnila pričakovanja lastnika in dosegla rekordne prihodke iz poslovanja. Kot kaže po prvih enajstih mesecih lanskega leta, so ustvarili 423 milijonov evrov prihodkov, kar je za desetino več kot v enakem obdobju leta 2020 ter sedem odstotkov nad načrtom.

Kokot je na čelo družbe kot začasni direktor prišel marca lani, ko je vodenje Pošte sporazumno po skoraj desetih letih prekinil Boris Novak, tudi sam na to mesto imenovan v času prejšnje vlade Janeza Janše. Še preden je postal začasni direktor, je SDH Kokota imenoval v nadzorni svet, ki ga je do imenovanja v poslovodstvo tudi vodil.

V javnosti so se pojavljali številni očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte Slovenije, saj je Kokot že dobro desetletje svetnik SDS v občini Poljčane, kjer je neuspešno kandidiral tudi za župana. Kokot je sicer magister ekonomskih in poslovnih ved, trenutno pa opravlja doktorski študij na področju projektnega menedžmenta.

Poleti sta poslovodstvo sporazumno zapustila Andrej Rihter in Vinko Filipič, razpis za novega direktorja pa se je vlekel vse od lanskega maja, pri čemer naj bi prihajalo tudi do nesoglasij med člani nadzornega sveta. Decembra so mediji poročali o tem, da je Matjaž Fortič, ki je bil v nadzorni organ imenovan v kvoti nekdanje SMC, na SDH podal prijavo nedovoljenega pritiska v zvezi z imenovanjem novega generalnega direktorja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen