Umrl izraelski tožilec Gabriel Bach, znan iz procesa proti nacistu Eichmannu

0

V Izraelu je umrl Gabriel Bach, ki je kot mlad izraelski državni tožilec pomagal pri pregonu nacističnega vojnega zločinca Adolfa Eichmanna. 94-letnega Bacha so pokopali v nedeljo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica izraelskega vrhovnega sodišča Ester Hajut je Bacha, ki je bil med drugim sodnik vrhovnega sodišča, označila za enega največjih pravnikov v zgodovini države.

Ko je svet leta 1960 izvedel, da so izraelski tajni agenti prijeli ključnega arhitekta končne rešitve, nacističnega načrta za iztrebljanje Judov, Eichmanna je bil Bach na mestu namestnika izraelskega državnega tožilca, poroča AFP.

Nekaj dni po tem, ko je Eichmanna 11. maja ugrabila Mosadova skupina v Argentini, kjer je živel pod izmišljenim imenom, je v Nemčiji rojenega Bacha poklical izraelski pravosodni minister Pinčas Rosen in ga določil za vodjo celotne preiskave proti Eichmannu.

Leto dni kasneje je bil na sojenju glavni tožilec Gideon Hausner, njegov namestnik pa Bach, ki je bil zadolžen za vodenje predkazenske preiskave.

Bach je odraščal v Berlinu, a je njegova družina leta 1938 pobegnila, ko so območje, kjer je bila njegova sionistična šola, preimenovali v Trg Adolfa Hitlerja. Družina se je naselila v Palestini, ki je bila tedaj še pod britanskim mandatom.

Bach je leta 1982 postal sodnik na izraelskem vrhovnem sodišču, kjer je deloval 15 let, nato pa se je upokojil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen