Ukrajinski veleposlanik pri ZN: Doslej ubitih 4300 ruskih vojakov

0

Ukrajinski veleposlanik pri ZN Sergij Kislica je danes dejal, da je med rusko invazijo na Ukrajino doslej padlo 4300 ruskih vojakov. Podatkov o žrtvah med ukrajinskimi vojaki za zdaj ni. Ubitih pa je bilo najmanj 210 civilistov, so danes sporočili iz ukrajinskega parlamenta. Ukrajina je na Meddržavnem sodišču v Haagu in Rusijo obtožila genocida.

Veleposlanik Kislica, ki je danes na zasedanju Varnostnega sveta ruskega veleposlanika Vasilija Nebenzijo v ruščini pozval, da se naj odloči med resnico in zlom, je po zasedanju dodal, da bo vojne enkrat konec in bodo ZN zmagali, storilci grozodejstev na čelu z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pa bodo odgovarjali.

Zato je Ukrajina sprožila tožbo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, v kateri Rusijo obtožuje načrtovanja genocida. Na vprašanje o napovedanih mirovnih pogajanjih z Rusijo pa je Kislica dejal, da se skuša ukrajinska delegacija prebiti do meje z Belorusijo, vendar je težko najti varen način.

Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass naj bi se pogajanja med ukrajinsko in rusko delegacijo na meji med Belorusijo in Ukrajino v bližini Černobila začela v ponedeljek zjutraj.

Kislica je sicer tudi povedal, kje lahko ruski starši dobijo informacije o padlih ruskih vojakih. Izrazil je obžalovanje, ker je rusko državno tožilstvo prepovedalo ukrajinsko spletno stran s temi informacijami, zato je novinarjem razdelil podatke s telefonskimi številkami, kjer lahko ruski starši pridejo do informacij.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen