Tesla zaradi težav s programsko opremo v ZDA odpoklicala skoraj 54.000 vozil; pri samostojni vožnji kar čez znak STOP

0

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla bo v ZDA odpoklical 54.000 vozil, da bi odpravil funkcijo, ki avtomobilom omogoča vožnjo skozi znak stop, ne da bi se popolnoma ustavili, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Funkcija za popolno samostojno vožnjo, ki je trenutno sicer še v beta fazi, je vozilom omogočila vožnjo skozi znake stop, ne da bi se popolnoma ustavili, kar lahko poveča tveganje za nastanek nesreče, izhaja iz pisma ameriške Nacionalne uprave za varnost v cestnem prometu (NHTSA).

Tesla je oktobra 2020 v beta različico programske opreme vključila programiranje, ki bi avtomobilu omogočilo vožnjo skozi znak stop, če hitrost ne presega devet kilometrov na uro in ni prisotnega drugega premikajočega se vozila, kolesa ali pešca, poroča AFP.

Vendar so se pri Tesli po dveh sestankih s predstavniki NHTSA 20. januarja odločili, da bodo ta program deaktivirali, 27. januarja pa je regulatorje obvestila o odpoklicu. Iz Tesle so ob tem sicer sporočili, da nimajo podatkov o kakšni nesreči, ki bi jo povzročili omenjeni zavorni mehanizmi.

Podjetje bo odpoklicalo avtomobile modela 3, izdelane med letoma 2017 in 2022, avtomobile modela S in X, izdelane med letoma 2016 in 2022, ter avtomobile modela Y, izdelane med letoma 2020 in 2022.

Tesla bo posodobitev programske opreme v vozila poslala na daljavo in brez stroškov za lastnike vozil, še navaja AFP.

Pred tem je bil Tesla decembra primoran odpoklicati skoraj pol milijona vozil zaradi težav s kamero za vzvratno vožnjo in prtljažniki.

Tesla se je sicer znašel v preiskavi nadzornega organa NHTSA, ki zaradi varnostnih vprašanj preiskuje njegov sistem samodejne vožnje. Družba je tudi po vladni preiskavi pristala na spremembo programske opreme, po kateri vozniki na sistemu v vozilu ne morejo igrati videoiger, ko se avtomobil premika, poroča AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen