Peter Gregorčič na ustanovni seji izvoljen za predsednika Programskega sveta RTV Slovenija

0

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je danes sestal na prvi, ustanovni seji v mandatnem obdobju 2022-2026. Na seji, ki je začela ob 15. uri, so člani sveta doslej izvolili novega predsednika programskega sveta, to je dr. Peter Gregorčič. Bil je edini predlagani kandidat. Podprlo ga je 28 članov, eden se je vzdržal. Trenutno poteka še glasovanje o namestniku, predlagali so dva – Andreja Prebila in Roberta Pajka.

»Hvala za izraženo zaupanje, glede na število glasov je to zaupanje resnično veliko. Naredil bom vse, da ga bom upravičil. Trudil se bom, da bo ta programski svet učinkovit in da bo uresničeval svoje poslanstvo, ki mu ga nalaga zakon o RTV Slovenija. To pa je – pripomoči k dobremu delovanju in krepitvi ugleda RTV Slovenija tako doma kot v tujini,« je ob izglasovanju za predsednika sveta dejal dr. Peter Gregorčič. Gregorčič je izredni profesor na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, v javnosti je znan tudi kot politični komentator v oddaji Factor na TV3 in v oddaji Ura moči na Planet TV.

Izvolili so še volilno komisijo, sestavljajo jo: Jelka Stergel, Alojz Bogataj in mag. Alenka Gotar.

Programski svet RTVS sestavlja 29 članov, od katerih na predlog registriranih verskih skupnosti imenuje dva člana predsednik republike. DZ imenuje 21 članov, od tega 16 na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTVS, pet članov pa na predlog političnih strank. Tri člane izvolijo izmed sebe zaposleni na RTVS, po enega člana pa imenujejo madžarska in italijanska narodna skupnost ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Predsednik republike Borut Pahor je v novem štiriletnem mandatu imenoval Gezo Fila, ki ga je predlagala Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji, na predlog Slovenske škofovske konference pa Janeza Juhanta, ki je bil član programskega sveta že v preteklem mandatu.

Za predstavnike zaposlenih v programskem svetu zavoda v novem štiriletnem mandatu so bili izvoljeni Aleksander Hribar, in sicer za kulturno umetniško dejavnost, za tehnično dejavnost Robert Pajek, za informativno dejavnost pa Gregor Drnovšek.

Za osem članov programskega sveta, ki jih DZ imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev, je DZ lani decembra imenoval Mitjo ČandraJurija Pavla Emeršiča,Petra Gregorčiča, Ivana KrambergerjaŽigo Kušarja, Klaro RemecJelko Stergel in Matevža Tomšiča.

Na predlog političnih strank pa je DZ za člane imenoval Dejana Cesarja, ki ga je predlagala poslanska skupina DeSUS, Anušo Gaši, ki jo je predlagala poslanska skupina SMC, Vaneta Gošnika na predlog SNS, Jožefa Jerovška na predlog SDS in Majo Lapornik na predlog NSi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen