Največji brušen diamant Enigmo prodali za 3,8 milijona evrov

0

V Londonu so na današnji spletni dražbi priznane dražbene hiše Sotheby’s za preračunanih 3,8 milijona evrov prodali Enigmo, največji znani brušeni diamant na svetu s 555 karati in 55 facetami. V to ceno sicer še ni vključena kupčeva premija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta redek črni diamant vrste karbonado naj bi nastal, ko je meteorit ali asteroid udaril v Zemljo pred več kot 2,6 milijardami let. Običajno se namreč nahajajo blizu zemeljske površine, kar kaže na nezemeljsko poreklo.

“Ta specifična vrsta črnega diamanta naj bi nastala bodisi zaradi meteornih udarcev, ki so povzročili naravno kemično odlaganje hlapov, bodisi zaradi eksplozij supernov, ki so tvorile asteroide z diamanti, ti pa so na trčili v Zemljo,” je sporočila dražbena hiša.

Sotheby’s je diamant pred prodajo označil za “kozmično čudo”, zanj pa je sprejemala tudi ponudbe v kriptovalutah.

“Velikost, oblika in vir diamanta Enigma ga naredijo revolucionarnega in neverjetnega,” je povedal generalni direktor največjega evropskega spletnega draguljarja Mayfair Tobias Kormind. “Večina diamantov je izrezanih v eno od 10 priljubljenih oblik, vendar oblika Enigme spominja na roko,” je dodal.

Njegovo obliko je navdihnil hamsa, bližnjevzhodni simbol moči in zaščite v obliki dlani, ki je povezan tudi s številko pet.

Strokovnjaki so potrebovali tri leta, da so surovi diamant spremenili v dragulj s 55 facetami, pred kratkim pa je bil na ogled v Dubaju, Los Angelesu in Londonu. Diamanta njegov neimenovani lastnik v zadnjih 20 letih pred tem še nikoli ni pokazal.

Enigma sicer po kakovosti ne dosega običajnih diamantov, ki se uporabljajo za nakit. Črni diamanti vrste karbonado se tudi običajno ne prodajajo na dražbah, vendar so v zadnjem času postali priljubljeni. Uporabljajo se predvsem pri industrijskem vrtanju zaradi svoje izredne trdote, še poroča AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen