Minister Hojs: Sestavni del uspešne in pravične migracijske politike je učinkovito vračanje

0

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je na Dunaju udeležil ministrske konference o vračanju migrantov, na kateri so se udeleženci zavzeli za krepitev regionalnega sodelovanja pri vračanju. “Za učinkovito obvladovanje migracijskih tokov sta potrebna enoten pristop in okrepljeno sodelovanje z našimi regionalnimi partnerji”, je poudaril Hojs.

“Sestavni del uspešne in pravične migracijske politike je učinkovito in hitro vračanje oseb, ki niso zaprosile za mednarodno zaščito ali do nje niso upravičene,” vidi enega ključnih stebrov migracijske politike minister Hojs, so sporočili z notranjega ministrstva.

Minister se je zavzel za vzpostavitev delujočega in trajnostnega sistema na regionalni ravni, ki bo temeljil na solidarnosti in medsebojni pomoči. Predlagal je pomoč v obliki finančnih sredstev EU za izgradnjo zmogljivosti, operativnega sodelovanja in izmenjavi informacij.

Za celovit pristop k preprečevanju nezakonitih migracij je treba po besedah ministra Hojsa izboljšati sodelovanje s tretjimi državami in doseči pripravljenost držav izvora za ponovni sprejem in reintegracijo lastnih državljanov. “Ob tem je pomembno, da naši partnerji na Zahodnem Balkanu približajo svoje vizumske režime vizumski politiki EU,” je sklenil minister.

Ob robu konference se je sestal z avstrijskim kolegom Gerhardom Karnerjem. Šlo je za srečanje spoznavne narave, potem ko je minister Karner decembra lani prevzel vodenje avstrijskega notranjega ministrstva. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med ministrstvoma in policijama sosednjih in prijateljskih držav tradicionalno dobro, so navedli na slovenskem notranjem ministrstvu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen