Lavrov posvaril pred grožnjami in ultimati Rusiji

0

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na današnjem srečanju z britansko zunanjo ministrico Liz Truss opozoril, da grožnje in ultimati, ki jih Rusiji postavlja Zahod, ne bodo zmanjšali napetosti glede razmer na meji z Ukrajino. Britanska ministrica pa je pozvala Moskvo, naj se odpove svoji retoriki hladne vojne in umakne vojsko z ukrajinske meje.

Lavrov je diplomate v evropskih prestolnicah in Washingtonu obtožil, da vse bolj posegajo po grožnjah in ultimatih, kar pa da je nediplomatsko. “Ideološki pristopi, ultimati, grožnje – ta pot ne vodi nikamor,” je ob začetku pogovorov s Trussovo v Moskvi dejal Lavrov.

Trussova je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP uvodoma opozorila, da Velika Britanija ne more ignorirati krepitve ruskih sil na mejah Ukrajine ali “poskusov za spodkopavanje ukrajinske suverenosti”.

“Obstaja alternativna pot, diplomatska pot, ki se izogne konfliktu in prelivanju krvi,” je dejala in Rusijo pozvala, naj krene po tej poti. Menila je tudi, da se mora Moskva odreči retoriki hladne vojne in začeti iskrena pogajanja.

“Lavrov mi je danes povedal, da Rusija nima načrtov napasti Ukrajine, a tem besedam morajo slediti dejanja,” je dejala po pogovorih in dodala, da mora Rusija za umiritev napetosti umakniti svoje enote z meje z Ukrajino.

Ruski minister je medtem po srečanju izrazil razočaranje, češ da se ruske varnostne skrbi potiska na stran. “Zdi se mi, da se naši kolegi bodisi niso zavedali pojasnil, ki jih je podal naš predsednik, bodisi jih popolnoma ignorirajo,” je dejal.

Lavrov je sicer pred tem svoje srečanje s Trussovo označil kot brez primere. Ocenil je, da so odnosi med državama “na najnižji točki v zadnjih letih”, če jih Velika Britanija želi izboljšati, pa se bodo po njegovih besedah odzvali.

Današnjemu srečanju zunanjih ministrov obeh držav bo v petek prav tako v Moskvi sledilo srečanje obrambnih ministrov Bena Wallacea in Sergeja Šojguja.

Pogovori Lavrova in Trussove so najnovejši v nizu diplomatskih srečanj, kateri namen je umiritev napetosti v odnosih z Rusijo, ki jo zahodni voditelji obtožujejo kopičenja vojakov na mejah z Ukrajino pred morebitno invazijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen