GZS podpira predlog zakona o davku od virtualnih valut

0

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pozdravlja predlog zakona o obdavčitvi virtualnih valut. Menijo, da lahko dodatni prihodki državnega proračuna iz tega naslova pripomorejo k načrtovani davčni razbremenitvi neto plač v državi, za katero se GZS zavzema že vrsto let, so sporočili.

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je izpostavil, da bi se s sprejemom zakona, ki ga je ministrstvo za finance te dni poslalo v javno obravnavo, zaprla pravna praznina na področju obdavčitve virtualnih valut. Do sedaj je namreč to področje veljalo za sistemsko pravno praznino, čeprav je trgovanje z virtualnimi valutami že več let zelo živahno, njegov obseg pa neprestano raste.

Virtualne valute tudi spodbujajo podjetniško okolje in nudijo alternativno obliko financiranja zagonskih podjetij, spreminjajo ustaljene vzorce poslovnih procesov in povečujejo učinkovitost delovanja gospodarstva, pravijo na GZS.

Objavljeni predlog zakona sicer ureja zgolj obdavčitev posameznikov – fizičnih oseb, ki trgujejo z virtualnimi valutami. Prav tako razmejuje, kdaj se trgovanje šteje za dejavnost ter kdaj posameznik trguje za svoj račun. “Na GZS podpiramo predlog zakona,” je dejal Cantarutti.

Predlog finančnega ministrstva sicer predvideva 10-odstotno davčno stopnjo, davek pa bi se obračunal na znesek unovčenja virtualnih valut v posamičnem koledarskem letu. Davčna osnova bi bila seštevek vseh unovčenj, zmanjšan za oprostitev v višini 10.000 evrov letno, dobljena pozitivna razlika pa bi se zmanjšala še za normirane stroške v višini 50 odstotkov te razlike.

Na ministrstvu za finance ocenjujejo, da bodo prihodki državnega proračuna iz tega naslova v prvih nekaj letih znašali od 100.000 do 500.000 evrov letno. Javna obravnava predloga traja do 21. februarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen