Evropski parlament začenja plenarno zasedanje v Strasbourgu

0

Evropski parlament danes začenja februarsko plenarno zasedanje, ki ga bodo odprli s slovesnostjo ob 20. obletnici uvedbe evra skupaj s predsednico Evropske centralne banke Christine Lagarde. Evropski poslanci se bodo sicer ta teden posvetili različnim temam, od ukrajinske krize do boja proti raku.

Po dveh letih pandemije covida-19 se bodo evropski poslanci v torek posvetili še enemu zdravstvenemu izzivu, s katerim se sooča Evropa. To je boj proti raku. Predlogom ukrepom, ki naj jih EU sprejme za boj proti raku, se obeta široka podpora. Ključna priporočila posebnega odbora Evropskega parlamenta za boj proti raku vključujejo lažji dostop do čezmejnega zdravstvenega varstva in kliničnih poskusov za bolnike z rakom ter razširitev uporabe skupnih postopkov javnega naročanja.

Isti dan bo na dnevnem redu še razprava o sporni vohunski opremi Pegasus, s katero je več evropskih vlad sledilo novinarjem, aktivistom in politikom. Predvidoma bodo na pobudo skupine Renew ustanovili poseben preiskovalni odbor, ki bo raziskal razširjenost uporabe v EU.

V sredo pa bodo evropski poslanci razpravljali z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom o najnovejših diplomatskih poskusih za umiritev napetosti med Rusijo in Zahodom glede Ukrajine. V Ukrajini se je sicer konec januarja mudila tudi delegacija evropskih poslancev. Na obisku so izrazili neomajno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti države.

Že pred tem bodo danes evropski poslanci ločeno glasovali o makrofinančnem posojilu Ukrajini v višini 1,2 milijarde evrov. Posojilo je v skladu s predlogom, ki ga je predložila Evropska komisija.

Med odmevnejšimi bo predvidoma v sredo tudi razprava s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen o pogojevanju izplačevanja sredstev EU s spoštovanjem načel pravne države v sredo. Sodišče EU naj bi predvidoma v sredo razglasilo svojo sodbo glede tožb za razveljavitev te uredbe, ki sta ju vložili Madžarska in Poljska.

Ta teden se obeta še razprava in glasovanje o letnih poročilih Evropskega parlamenta o skupni zunanji in varnostni politiki ter skupni varnostni in obrambni politiki. Govorili bodo še o letnem poročilu o človekovih pravicah v svetu ter o predlogu krepitve pravil glede varnosti igrač.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen