DZ na izredni seji tudi o vladnih ukrepih za omilitev posledic dražitve energentov

0

DZ bo na izredni seji obravnaval predlog vladnega zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu ter predlog ukrepov za omilitev posledic visokih cen energentov, je sklenil kolegij predsednika DZ. Poslanci bodo razpravljali tudi o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o nakupu oklepnikov.

Vlada je namreč konec januarja pripravila predlog zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Ukrep je vreden 70 milijonov evrov in bo zajel približno 14.500 gospodarskih subjektov. Hkrati je vlada pripravila tudi predlog zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov.

Po predlogu zakona bo vlada najranljivejšim namenila solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov, prejelo ga bo približno 67.000 prejemnikov varstvenega dodatka, poleg njih pa tudi upokojenci z do 1000 evrov pokojnine, invalidi, velike družine in še nekatere druge ranljivejše kategorije. Gospodinjstva bodo tudi tri meseca oproščena plačevanja omrežnine za elektriko, na najnižjo možno stopnjo pa se bodo znižale trošarine na elektriko in pogonska goriva.

Oba predloga zakona bo DZ na izredni seji konec februarja skladno z današnjo odločitvijo kolegija predsednika DZ obravnaval po nujnem postopku. Vodje poslanskih skupin dela opozicije so sicer na današnji seji kolegija znova izpostavili, da pomoč prihaja prepozno in da bodo nekateri še vedno spregledani. Kot je ob tem še napovedal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, bodo posamezne dele postopka še poskušali izboljšati z vloženimi dopolnili.

DZ bo obravnaval tudi predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z OCCAR, po katerem vlada načrtuje nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. V Levici so namreč v sredo v DZ vložili pobudo za zakonodajni referendum o omenjenem zakonu, ob tem pa so predložili tudi 6800 podpisov. DZ naj bi v 14 dneh od vložitve referendumske pobude sicer odločil, ali je ta skladna z ustavo.

Poslanke in poslance na izredni seji čaka tudi obravnava predloga zakona o interventnih ukrepih za podporo trgu dela in predlog novele zakona o spodbujanju investicij. Tudi slednja bo DZ obravnaval po nujnem postopku, je danes odločil kolegij predsednika DZ.

Sicer pa bo DZ na seji obravnaval še predlog sprememb zakona o zdravstveni inšpekciji, predlog novele o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predlog dopolnitve zakona o nadzoru državne meje, predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij in novele zakona o rudarstvu. Na poslanskih klopeh bo tudi predlog resolucije o nacionalnem programu za kulturo v obdobju 2022-2029.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen