Dr. Milan Zver pisal Evropski komisiji v povezavi z zasegom cerkvenih zvonov v Dolini pri Trstu

0

(21. februar 2022) Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj z ostalimi slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu na Evropsko komisijo naslovili pismo v povezavi z zasegom cerkvenih zvonov v Dolini pri Trstu. 

V pismo so evropski poslanci zapisali, da zagotavljanje verske svobode in pravica do ohranjanja kulturne tradicije predstavljata jedro varstva pravic manjšin kot temeljne vrednote Evropske unije. Ob tem so pojasnili, da so bile v začetku letošnjega leta omenjene pravice in svoboščine v Republiki Italiji omejene z zasegom oziroma zapečatenjem cerkvenih zvonov v župnijski cerkvi sv. Urha v Dolini pri Trstu, tj. na območju kjer živi avtohtona slovenska narodna skupnost, ki je zaščitena z meddržavnimi pogodbami med Slovenijo (prej Jugoslavijo) in Italijo ter tudi z italijanskim notranjim pravom – Zaščitnim zakonom iz leta 2001. 

Italijanske oblasti so zvonove zasegle na podlagi ovadbe šestih novo priseljenih vaščanov, da zvonovi v dolinski cerkvi, ki opravlja obrede ter običaje v skladu z večstoletno slovensko in krščansko tradicijo, motijo njihov počitek in delo. 

Italijanska državna oblast z zasegom zvonov ni zgolj prekinila dolgoletne tradicije ter posegla v kulturo in običaje tega kraja, temveč je po mnenju  slovenskih evropskih poslancev, vključno z dr. Milanom Zverom, z nesorazmernim ukrepom ogrozila težko vzpostavljeno sožitje med ljudmi in narodi na tem področju.

Poslanke in poslanci so zato Evropsko komisijo vprašali, ali je seznanjena s primerom zasega zvonov v cerkvi sv. Urha v Dolini pri Trstu, ter na kak način si bo prizadevala za odpravo nesorazmernega posega v versko svobodo in kulturno tradicijo na območju, kjer živi avtohtona slovenska narodna skupnost v Republiki Italiji. 

Dr. Milan Zver upa, da odgovor Evropske komisije na zastavljena vprašanja ne bo le birokratske narave, temveč, da  se bodo pristojni zavzeli za aktivno rešitev nastale težave ter z ukrepanjem ponovno vzpostavili zaupanje na narodnostno mešanem območju.

Foto: Cerkev sv. Urha v Dolini pri Trstu. Vir: župnija Dolina

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen