Že tretja izstreljena balistična raketa Severne Koreje v tednu dni

0

Severna Koreja je proti vzhodu znova izstrelila raketo, so danes sporočile tako južnokorejske kot japonske oblasti. Gre za že tretjo tovrstno izstrelitev v nekaj več kot tednu dni.

V Seulu so navedli, da je šlo za “nedoločen izstrelek”, ki je poletel proti vzhodu, japonska obalna straža pa je sporočila, da je najverjetneje šlo za balistično raketo. Še vedno preverjajo, ali je bilo raket morebiti več in kam so padle, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub mednarodnim sankcijam v zvezi z njenim jedrskim programom je Severna Koreja letos izvedla že dva preizkusa raket – 5. in 11. januarja. Po navedbah Pjongjanga naj bi šlo za hipersonični raketi.

Po drugem testu, ki ga je osebno nadzoroval severnokorejski voditelj Kim Jong-un, so ZDA uvedle sankcije proti petim ljudem, povezanim s programom balističnega orožja v državi.

Zunanje ministrstvo v Pjongjangu se je danes na to odzvalo s kritiko, češ da ZDA “namerno stopnjuje” situacijo. Če bodo “ZDA zavzele tako izzivalno stališče, bo Severna Koreja prisiljena sprejeti močnejši odziv”, je danes sporočil predstavnik ministrstva, poročanje severnokorejske agencije KCNA povzema francoska AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen