ZDA uvedle sankcije proti Miloradu Dodiku zaradi destabilizacije BiH in Balkana ter koruptivnih dejavnosti

0

ZDA so danes uvedle sankcije proti voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku in z njim povezani televizijski mreži zaradi ogrožanja stabilnosti Bosne in Hercegovine ter celotne regije. Obtožile so ga, da s svojimi odcepitvenimi potezami ogroža krhki daytonski mirovni sporazum, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Destabilizirajoče koruptivne dejavnosti Milorada Dodika in poskusi razdrtja daytonskega mirovnega sporazuma, ki jih spodbujajo njegovi lastni interesi, ogrožajo stabilnost Bosne in Hercegovine ter celotne regije,” je sporočil podsekretar za terorizem in obveščevalno službo na ameriškem finančnem ministrstvu Brian Nelson.

“(Dodikova) razdiralna etnonacionalistična retorika odraža njegova prizadevanja za uresničitev teh političnih ciljev in za odvračanje pozornosti od njegovih koruptivnih dejavnosti,” so dodali na ministrstvu.

Sankcije vključujejo blokado vseh sredstev, ki jih ima Dodik na voljo pod pristojnostjo ZDA, in kriminalizacijo transakcij z njim v skladu z zakonodajo ZDA.

ZDA je sankcije uvedla tudi proti Alternativni televiziji, televizijski mreži iz Banje Luke, ki si jo lasti podjetje, povezano z Dodikovim sinom.

Dodik je danes zanikal, da je kršil ustavni red BiH. “Če menite, da me lahko disciplinirate na tak način, se motite,” se je odzval na sankcije. “Sedaj imam še boljši motiv, da se borim za pravice, ki so nam jih odrekali 26 let,” je dodal za tiskovno agencijo SRNA.

Dodik je združeno BiH označil za neuspeh in napovedal umik Republike srbske iz niza osrednjih institucij BiH. Parlament Republike srbske je nato decembra kljub svarilom z Zahoda sprejel predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.

Bosansko tožilstvo je zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja napada na ustavni red Bosne in Hercegovine uvedlo preiskavo proti Dodiku in še 12 osebam. Njihov cilj je bila sprememba ustavne ureditve BiH, strmoglavljenje njenih najvišjih institucij in zmanjšanje obrambne moči BiH, piše v utemeljitvi preiskave. Dodiku prav tako očitajo poskus nezakonitega oblikovanja vojske.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes v ločeni izjavi zavzel za suverenost in ozemeljsko celovitost BiH. Ob tem je napovedal, da bodo ZDA prepovedale izdajanje vizumov za dva bosanska politika, ki ju sumijo korupcije, to sta Dodikov svetovalec Milan Tegeltija in predsednik Stranke demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen