Začeli so se pogovori o krizi v Ukrajini

0

Ruski in ameriški uradniki so se sestali sinoči, da bi začeli pogajanja o velikih vložkih glede groženj Ukrajini in vse večjega prepada med Moskvo in Zahodom. Na obeh straneh je mogoča diplomatska rešitev krize.

Še pred začetkom pogovorov je namestnik ruskega zunanjega ministra opozoril, da ZDA “ne razumejo” varnostne zahteve Kremlja. Čeprav je ameriški državni sekretar Antony Blinken izrazil dvome o tem, ali je Rusija “resna” glede deeskalacije krize, je odprl vrata vzajemnim omejitvam glede tega, kam bi lahko bile napotene čete.

Blinken je vztrajal, da pogajanja (ne gre za popuščanje) pod grožnjo ruske invazije na Ukrajino, osem let po tem, ko je Rusija priključila Krim. “Gre za to, da vidimo, ali v okviru dialoga in diplomacije obstajajo stvari, ki jih obe strani, vse strani, lahko storita za zmanjšanje napetosti,” je dejal. “To smo počeli v preteklosti”, dodaja.

Washingtonski memorandum: Sedanje soočenje se deloma nanaša na to, kar je zaveze nekdanjega ameriškega državnega sekretarja, ki jih je sprejel v pojenjajočih dneh hladne vojne. Rusija je trdila, da so ZDA izključile širitev Nata v vzhodno Evropo. Nobena taka določba ni bila vključena v pogodbo.

Vir: NYT

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen