S severa Sirije poročila o nasilju in napadu na zapor

0

Kurdske sile na severovzhodu Sirije danes iščejo pripadnike skrajne islamistične skupine Islamska država (IS), potem ko so v četrtek zvečer napadli tamkajšnji zapor Gvajran, enega največjih zaporov v državi za pripadnike IS. Iz mesta Afrin na severu države pa so v četrtek poročali o šestih civilnih žrtvah raketiranja in 30 ranjenih.

Kurdske sile, ki upravljajo zapor Gvajran, in Sirski observatorij za človekove pravice so sporočili, da so napadalci najprej razstrelili avtomobil bombo pred vhodom v zapor, nato pa napadli kurdske sile v poskusu osvoboditve določenega števila borcev IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih observatorija, ki ima v Siriji mrežo virov, je iz zapora z več tisoč zaporniki pobegnilo pet pripadnikov IS.

Koalicija, ki se pod poveljstvom ZDA bori proti IS, pa je sporočila, da so izgube utrpeli pripadniki kurdskih sil, a števila žrtev ni sporočila. Dodala je, da so se po napadu razbesneli spopadi med IS in kurdskimi silami blizu zapora, ki se nadaljujejo tudi danes ob okrepljenih varnostnih ukrepih.

Vodja observatorija Rami Abdel Rahman je za AFP potrdil, da se danes nadaljujejo spopadi in da je bilo v njih ubitih najmanj 16 pripadnikov IS ter 18 pripadnikov kurdskih sil, tudi pazniki. Napad IS na zapor je označil za največjo operacijo te skrajne islamistične skupine, odkar so jo leta 2019 vojaško premagali v Siriji in pregnali iz njenega zadnjega oporišča na vzhodu.

Kurdske sile, ki upravljajo zapor, so danes sporočile, da so v operaciji po napadu blizu zapora prijeli dva pripadnika IS, ki sta skušala pobegniti.

O nasilju poročajo tudi iz province Alep na severu države. Observatorij je sporočil, da je bilo v četrtek v raketnem obstreljevanju mesta Afrin ubitih šest civilistov, med njimi dva otoka, 30 pa ranjenih.

Afrin je pod nadzorom turških sil in njihovih sirskih podpornikov. Ni znano, kdo je izvedel napad, a so rakete prišle z območja, kjer so navzoče kurdske sile in sile sirskega režima, je dodal observatorij.

Turška vojska je od leta 2016 nameščena na severovzhodu Sirije okoli Afrina in v provinci Idlib, ki sta še ena zadnjih žepov, ki nista pod nadzorom Damaska.

Vojna v Siriji je od leta 2011 zahtevala skoraj pol milijona življenj in sprožila največje razseljevanje in beg prebivalcev zaradi konflikta po drugi svetovni vojni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen