Rusi grozijo z odstopom od pogajanj v zvezi napetosti z Ukrajino

0

Rusija je včeraj na pogajanjih nakazala, da bi lahko opustila diplomatska prizadevanja za rešitev varnostne krize, ki zadeva Ukrajino, s čimer so oslabili upanje, da bi pogajalci dosegli napredek pri zmanjševanju napetosti v vzhodni Evropi. Naslednja poteza Rusije bo najverjetneje odvisna od njenega predsednika Vladimirja Putina.

Sergej Rjabkov, namestnik ruskega zunanjega ministra, je dejal, da trenutni pristop Zahoda vodi v “slepo lico”.  Ameriški pogajalec Michael Carpenter, je vpleteni strani prav tako označil kot vpleteni v nasprotja brez jasne rešitve. Ukrajina je dejala, da je treba prekiniti kopičenje ruskih vojakov v bližini meje.

Jake Sullivan, svetovalec predsednika Bidna za nacionalno varnost, je dejal, da so ZDA pripravljene na nadaljevanje pogovorov, še zlasti o razporeditvi raket in vojaških vajah v Evropi. Opozoril je tudi, da pripravljajo odgovor na morebitno nadaljnjo rusko invazijo na Ukrajino. “Z Rusijo smo bili zelo jasni glede stroškov in posledic nadaljnjega vojaškega delovanja ali destabilizacije,” je dejal. “Torej smo pripravljeni na vse scenarije.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen