Po kopičenju ruskih vojaških sil na meji z Ukrajino Borell na bojno črto v podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti

0

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell se bo v okviru obiska v Ukrajini danes sestal s predstavniki oblasti v Kijevu, da bi izrazil podporo ozemeljski celovitosti države v senci povečanih napetosti zaradi ruske vojaške grožnje. Obiskal bo tudi vzhod Ukrajine, kjer poteka konflikt med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti.

Borrell bo z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo danes obiskal bojno črto na vzhodu države, ki razmejuje območje pod nadzorom Kijeva in ozemljem, ki ga nadzirajo separatisti, ki jih podpira Rusija.

V ukrajinski prestolnici se bo nato sestal s predstavniki oblasti. Namen Borrellovega obiska je poudariti močno podporo Evropske unije suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v času, ko se država sooča z rusko vojaško grožnjo in hibridnim delovanjem, so pojasnili v Bruslju.

Zahod močno skrbi kopičenje ruskih vojaških sil ob meji z Ukrajino. Rusiji očita, da grozi z novo invazijo na Ukrajino, potem ko si je leta 2014 priključila Krim.

Borrell je pred obiskom, ki ga bo zaključil v četrtek, za poljsko tiskovno agencijo PAP povedal, da želi ukrajinskim partnerjem prenesti “sporočilo močne evropske podpore in tudi poudariti, da bi vsakršna provokacija ali agresija proti Ukrajini imela resne posledice”.

Do Borrellovega obiska v Ukrajini prihaja pred pogovori med Rusijo in ZDA ter Natom v prihodnjem tednu. Evropska unija želi biti vključena v te pogovore in Borrell je v minulih dneh večkrat poudaril, da morajo vsi pogovori o varnosti Evrope potekati v koordinaciji in ob sodelovanju unije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen