Newyorške borze ob Fedovih zapiskih nadaljujejo s padci

0

Na newyorških borzah še vedno odmevajo v sredo objavljeni zapiski z zadnjega zasedanja ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki s ciljem zajeziti inflacijo nakazujejo hitrejše zviševanje obrestnih mer, kot se je pričakovalo. Borzni indeksi tako tudi danes drsijo navzdol.

Razširjeni indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,34 odstotka, industrijski indeks Dow Jones 0,44 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,64 odstotka.

Iz zapiskov z zadnjega zasedanja Feda je razvidno, da so ameriški centralni bankirji sicer zaskrbljeni zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron, a verjamejo, da je največje nacionalno gospodarstvo na svetu v dovolj dobri kondiciji, da bo preneslo zvišanje stroškov zadolževanja. Ključno obrestno mero naj bi zato večkrat zvišali.

Odmevajo tudi današnji podatki o stanju na ameriškem trgu dela, ki kažejo na rahel porast prošenj za nadomestilo za čas brezposelnosti v minulem tednu. Na novo jih je bilo vloženih 207.000.

V rdečem so tudi osrednje evropske borze. Frankfurtski indeks DAX je šel doslej navzdol za 1,30 odstotka, pariški indeks CAC 40 za 1,54 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa za 0,95 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen