[Nerazumno & zavržno] V petek potrdili kar 4469 okužb z novim koronavirusom, ZZN NOB vabi v Dražgoše, Bandelli pa javno grozi z iztrebitvijo drugače mislečih!?

8

V petek so ob 11.223 PCR-testih potrdili 4469 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih izvidov je bil 39,8-odstoten. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 538 covidnih bolnikov, od tega jih 156 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je šest covidnih bolnikov.

V bolnišnicah zdravijo devet bolnikov manj kot dan prej, v enotah intenzivne terapije pa enega več. Najmlajši covidni bolnik na navadnem oddelku je star 22 let, na intenzivni negi pa 21 let, je objavila vlada.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 32.026 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 3068, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 1508.

Delež pozitivnih izvidov je bil 3,1 odstotne točke višji kot dan prej. Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom prej povišalo za 3419. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 401, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa za 160.

V petek so opravili tudi 99.104 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate še preverjajo s PCR-testi.

Število dnevno potrjenih okužb se je tretjič ta teden povzpelo nad 4000. Pred tem so nazadnje več kot 4000 okužb na posamezen dan zabeležili sredi novembra.

V primerjavi s tednom prej, ko je bil delež pozitivnih testov 39-odstoten, so potrdili 2808 okužb več. Minuli petek so sicer opravili 6960 PCR-testov manj.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 trenutno cepljenih 1.253.566 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.195.522 ljudi, kar je 57 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 77 odstotkov. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 504.962 ljudi.

Po poročanju medijev, je v Splošni bolnišnici Jesenice prišlo do vdora virusa na necovidni oddelek. Različica koronavirusa omikron se je namreč v začetku tedna pojavila na kirurškem oddelku bolnišnice. Okuženih je 11 zaposlenih in tudi 11 bolnikov. Abdominalni del kirurškega oddelka je zato za sprejeme zaprt, je poročala Televizija Slovenija.

Direktor NIJZ Milan Krek je za Dnevnik potrdil, da na inštitutu razmišljajo o spremembi kriterijev za testiranje z metodo PCR. Slovenske zmogljivosti so po njegovih besedah omejene na okoli 18.000 testov PCR na dan, glede na dogajanje v zahodnoevropskih državah pa se lahko potrebe po testiranju naglo povečajo. Po Krekovih besedah bodo testiranje z metodo PCR po potrebi omejili na hospitalizirane bolnike in tiste, pri katerih je ta metoda nujna zaradi kliničnih razlogov. Za druge prebivalce z znaki okužbe dihal in drugimi simptomi covida-19 bo v takem primeru na voljo hitro testiranje, pomembno bo tudi samotestiranje v domačem okolju, je dodal Krek.

Medtem je na spletni strani ZZB NOB naslednji poziv: “Osrednja slovesnost ob 80. obletnici dražgoške bitke bo v nedeljo, 9. januarja 2022, ob 12. uri pri spomeniku padlih borcev in drugih žrtev v Dražgošah. Organizator: ZB NOB Škofja Loka” Jutri bo v Dražgošah osrednji govornik – kdo drug kot – zadnji šef partije v Sloveniji Milan Kučan.

Poslanec SAB Marko Bandelli pa je danes na svojem tvitter profilu zapisal naslednje zavržno sporočilo: “Jutri, gremo vsi v Dražgoše, kot sporočilo, da so vrednote pomembne, da smo se borili za narod, za jezik, za obstoj, za SVOBODO. Da je bil boj proti okupatorju potreben in upravičen. Fašiste in kolaborante smo iztrebili takrat in jih bomo tudi danes. SF/SN @StrankaSAB”

Št. komentarjev: 8
 1. Jaka pravi

  Bumbardelli se nevarno giblje na robu zakona s takimi izjavami!

  1. Re gornjemu pravi

   Po robu zakona se nevarno giblje, že kar nekaj časa tudi vaš raft!

   1. raft pravi

    Čuti šumadinac.

 2. aco pravi

  SABovci vedo, da jih bodo volivci zbrcali iz parlamenta, zato pa so popadljivi kot stekli psi. fuj!

 3. linke pravi

  ta pujsek lahko konča kot se za pujsa spodobi

 4. linke pravi

  pujska na rampin , tako se to dela

 5. raft pravi

  A ni ta Bandelli tista jokajoča piz-da s Tv-ja? Ta pujs nagravžni bi kar ubijal sorojake? Sem že napisal, da ko bo čiščenje rdeče gola-zni nam ne sme uiti nobeden.

 6. marko pravi

  Bandeli je navadni primitivec in hujskač, za take ni mesta v parlamentu! To bo izkusil po volitvah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen