Na newyorških borzah vse rdeče, tečaji tonejo tudi v Evropi, strmoglavil tudi bitcoin

0

Svetovni kapitalski trgi so danes obarvani rdeče. Negativno vzdušje uvodoma prevladuje na newyorških borzah, tečaji tonejo tudi v Evropi. K siceršnjim skrbem glede nadaljnjega gibanja inflacije in dinamike zaostrovanja denarne politike v ZDA so se pridružile tudi geopolitične napetosti, predvsem strah pred izbruhom oboroženega konflikta v Ukrajini.

Industrijski indeks Dow Jones po 25 minutah izgublja 1,51 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq je 1,99 odstotka v minusu, širši indeks S&P 500 pa je začel z 1,34-odstotnim padcem.

Ta teden bo odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve odločal o ukrepih denarne politike. Predvidoma bo zakoličil zaostrovanje denarne politike v tem letu ali celo nakazal njegovo dodatno intenzivnost. Vse s ciljem, da bi omejil krepko povišano inflacijo, ki v ZDA dosega sedem odstotkov.

V pričakovanju močnejšega dviga obrestnih mer v ZDA so newyorške borze že nekaj dni pod pritiskom, dodatno so negativna gibanja konec minulega tedna okrepile delnice tehnološkega sektorja, potem ko je ponudnik pretočnih vsebin Netflix objavil slabše rezultate od pričakovanj.

Skrbem glede vztrajno visoke inflacije in hitrejšega zaostrovanja denarne politike, ki ni najboljša novica za delniške trge, ter še vedno prisotni negotovosti glede razvoja epidemioloških razmer se je v zadnjih dneh pridružil še okrepljen strah pred konfliktom velikih razsežnosti v vzhodni Evropi. Možnosti oboroženega vdora Rusije v zahodno sosedo se zdijo vse večje, s tem pa tudi neizogibnega povečanja napetosti med zahodnimi prestolnicami in Moskvo.

Frankfurtski indeks DAX izgublja 2,88 odstotka, potem ko je bil vmes že več kot tri odstotke pod izhodiščem. Pariški CAC 40 je 3,53 odstotka v minusu, londonski FTSE 100 pa 1,78 odstotka. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 izgublja 3,29 odstotka.

Evro v pričakovanju dviga obrestnih mer v ZDA malenkost izgublja vrednost. Trenutno z njim v Frankfurtu trgujejo po 1,1300 dolarja, kar je 0,42 centa manj kot ob koncu petkovega trgovanja.

Pričakovanja po višjih obrestnih merah v ZDA, ki dvigujejo privlačnost bolj konservativnih naložb s fiksnimi donosi, kot so obveznice, negativno vplivajo na vrednost bolj tveganih, a potencialno donosnejših naložb, kot so kriptovalute. Vrednost bitcoina je tako od četrtka minulega tedna izgubila več kot 10.000 dolarjev in je trenutno pri nekaj manj kot 33.700 dolarjev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen