Logar: Povezovanje EU z Zahodnim Balkanom priložnost za slovensko gospodarstvo

1

Integracija Zahodnega Balkana v EU je pomembna za strateški položaj EU v svetu. Hkrati pa povezovanje z Zahodnim Balkanom predstavlja priložnost za slovensko gospodarstvo, je na dogodku Inštituta za strateške rešitve (ISR) izpostavil zunanji minister Anže Logar.

Integracija Zahodnega Balkana je za EU pomembna z vidika njene moči v svetu. “Dokler ta regija ne bo vključena v EU, bo namreč odprta za razne strateške grožnje z vidika aktivnosti, ki niso vrednostno, vsebinsko ali geopolitično usklajene z EU,” je zunanji minister opozoril na dogodku Povezovanje: Pot do odpornega gospodarstva, na katerem so posebno pozornost namenili gospodarskemu povezovanju z Zahodnim Balkanom.

Pomemben vidik povezovanja z Zahodnim Balkanom predstavlja tudi gospodarstvo. Evropska komisija je tako pripravila več kot devet milijard evrov investicijskih sredstev za infrastrukturne projekte na območju Zahodnega Balkana, ki bodo to regijo ekonomsko in infrastrukturno približali EU.

“Hkrati pa je to priložnost za slovensko gospodarstvo, da sodeluje pri izvedbi teh projektov in da počrpa del teh devetih milijard evrov sredstev,” je prepričan.

Zahodni Balkan je za Slovenijo pomemben zaradi bližine in dobrega imena, ki ga ima Slovenija v tej regiji. “Marsikatera država Zahodnega Balkana bo povedala, da so izdelki slovenskih proizvajalcev najbolj cenjeni v teh državah, in to je nekaj, kar lahko zdaj s pridom izkoriščamo,” je pojasnil minister.

Odlično priložnost za Slovenijo po Logarjevi oceni predstavlja tudi načrt ZDA pripeljati nekaj večjih investitorjev na trg Zahodnega Balkana in izvajati projekte, ki bodo konkurirali kitajskim projektom v regiji. Nekatere izmed teh držav nimajo dovolj razvitih posameznih sektorjev, da bi ta denar uspela ustrezno porabiti, v partnerstvu s katerim od slovenskih podjetij pa bi bilo to možno, meni minister.

“Močno zaupam agilnosti slovenskega gospodarstva, da prepozna to priložnost in da pravi čas na neki način pristavi svoj lonček. Naloga diplomacije pa je, da skuša pri teh investicijskih tokovih povezati investitorja in potencialne izvajalce investicij,” je povedal Logar.

Na dogodku ISR so se govorci na okrogli mizi med drugim posvetili pomenu integracij. V zavarovalništvu integracija predstavlja povezovanje, iskanje sinergij in vstop na nove trge, je pojasnil direktor Agencije za zavarovalni nadzor Gorazd Čibej. Menil je, da Zahodni Balkan predstavlja številne priložnosti, saj so slovenske zavarovalne skupine tam že vrsto let uspešne.

Ustanovitelj podjetja BreakThrough in ustanovitveni član neprofitne organizacije Slovencev v Kaliforniji Jure Bratkič je ob tem izpostavil razlike v ameriški in slovenski miselnosti. Kot je pojasnil, je v ZDA integracija namreč nekaj, kar je avtomatsko v zavesti ljudi. “V ZDA potrebuješ eno uro, da skleneš posel, in en mesec, da greš na socialno pijačo. V Sloveniji se lahko v eni uri zmeniš za deset pijač, a potrebuješ en mesec, da se začneš pogovarjati o poslu,” je dejal.

Pandemija covida-19 je privedla do dezintegracije, je opozorila ustanoviteljica in lastnica družbe Beep Institute Maja Fesel Kamenik. To je posebej izrazito v EU, kjer so države začele zapirati meje in postavljala različne pogoje za vstop državljanov iz drugih držav. Posledično se zaupanje v tovrstno integracijo zmanjša, je poudarila, a dodala, da lahko takšna kriza predstavlja tudi priložnost za sprejemanje ukrepov, ki lahko pomenijo večjo integracijo v prihodnost.

S povezovanjem podjetij, bank in okolja, v katerem podjetja delujejo, se lahko ustvari pozitivno podjetniško okolje, pa je prepričan direktor poslovanja z velikimi podjetji pri NLB Daniel Podunavac. Lažje povezovanje slovenskih podjetij s podjetji z Zahodnega Balkana je po njegovem mnenju možno zaradi podobne mentalitete.

Število komentarjev: 1
  1. Johan pravi

    Mi smo res samo še za povezave z Balkanom. Sicer se pa minister lahko trudi , firer pa bo z eno neumno svojo izjavo vse podrl

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen