LIDE na tajnem kongresu izvolila Igorja Zorčiča za enega od predsednikov predsedstva, možni so največ trije

0

Predsednik DZ Igor Zorčič je bil na današnjem tajnem ustanovnem kongresu nove stranke Liberalni demokrati (LIDE), ki je potekal izključno pred spleta, izvoljen za člana njenega predsedstva, oziroma za enega od predsednikov. Kot je namreč dejal v izjavi za medije po kongresu, je statut nove stranke ustrojen tako, da omogoča povezovanje z drugimi akterji in do tri predsednike.

Na današnjem ustanovnem kongresu so sprejeli statut in program. Ta je po Zorčičevih besedah liberalen, po številnih vprašanjih pa stranko po njegovi oceni umešča v politično levo sredino.

“Bistveno pa je, da se ne osredotoča okoli osrednjega igralca, osebe, temveč okoli programa,” je dejal. Program, kot je zapisan, je sicer abstrakten, a je po Zorčičevih besedah “ideološki kompas za pripravo volilnega programa”.

Pred stranko bodo ob registracijskih postopkih tudi aktivnosti v smeri povezovanja z drugimi akterji. Stranka je namreč po Zorčičevih besedah pripravljena na povezovanje in tako je ustrojen tudi statut. Tako so danes ob volitvah članov v svet stranke tudi tam “z namenom povezovanja” pustili odprta mesta. “Tako da nas v prihodnjih dneh čakajo številni pogovori,” je dejal Zorčič. Pri čemer pa ni želel razkriti, s kom se pogovarjajo oziroma koga vidijo kot morebitnega partnerja.

Zorčič je tudi v nagovoru članom ustanovnega zbora stranke napovedal, da bo stranka LIDE delovala povezovalno in ne razdiralno ali po načelu “če nisi, naš si proti nam”. “Zagotovo pa ne bomo podpirali tistih, ki s pozicije moči delujejo nedemokratično in izključevalno,” je dejal. Prepričan je tudi, da je LIDE “alternativa vsemu slabemu” ter da ni zgolj “antijanša stranka”, temveč stranka, ki bo s trdim delom, umirjeno politiko in kulturnim dialogom pokazala in dokazala, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, ki ne želi biti razdeljeno in ujeto v politično mrežo delitev na leve in desne ter na sovražnike in zaveznike iz preteklih vojn, temveč želi živeti v miru v državi enakih možnosti in priložnosti.

Kot namreč ocenjuje Zorčič, je politika prežeta z medsebojnimi zamerami, medstrankarsko sodelovanje pa je po večini stkano na koristih, za kar po njegovih besedah največjo odgovornost nosi vladajoča koalicija. Na drugi strani pa tudi opozicija ne ponuja zadovoljive alternative, je prepričan.

Med ustanovnimi člani stranke LIDE naj bi sicer bili zlasti “liberalci, ki so ostali brez stranke”, torej iz bazena članov ali simpatizerjev nekdanjih LDS, Zares in SMC. Za mesto predsednice sveta omenjajo vodjo društva Legebitra Lano Gobec, član sveta pa bo tudi predsednik Atletske zveze Slovenije in nekdanji član uprave Petrola, ki je pozneje šel v GEN-I, Roman Dobnikar. Zraven naj bi bil tudi nekdanji član SMC Ivan Backović, nekdanji policijski inšpektor Štefan Skalar in odvetnica Andrejka Ribnikar.

Med ustanovnimi člani je sicer tudi nekdanji zdravstveni minister in vidni član DeSUS Tomaž Gantar, vsebinsko pa naj bi jim pri programu pomagal tudi nekdanji predsednik DZ Pavel Gantar. Med njimi pa ni Zoričevih kolegov iz poslanske skupine nepovezanih poslancev (NP) Janje Sluge in Jurija Lepa.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev so sicer danes za STA navedli, da sta vodja poslanske skupine Sluga in predsednik DZ Zorčič v skoraj osmih letih sobivanja skupaj prehodila zahtevne politične korake, med njimi tudi ustanovitev poslanske skupine NP, ki se ji je pridružil tudi nekdanji poslanec DeSUS Lep. Ko je Zorčič ustanavljal svojo politično stranko, mu je poslanska skupina nepovezanih pri tem pomagala, poslanca Sluga in Lep pa verjameta, da bo v tem duhu dolgoletno sodelovanje potekalo še naprej, in ne samo v času do volitev, so zapisali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen