[Eni postali multimilijonarji, eni ostali z globoko luknjo v žepu] Kriptovalute tudi med Slovenci vedno bolj priljubljene

0

Slovenci po navdušenosti nad kriptovalutami ne zaostajajo za svetovnim trendom, ugotavljajo na spletnem oglasniku bolha.com. V letu, ko je najstarejša kriptovaluta bitcoin dosegla rekordno vrednost, so zaznali velik porast zanimanja za to področje. Priljubljenost kriptovalut so po oceni oglasnika spodbudili tudi uspehi slovenskih podjetnikov.

Besedo “rig” so uporabniki lani v primerjavi z letom prej na spletnem oglasniku iskali za 884 odstotkov več, za besedo “mining” je bilo 556 odstotkov več zanimanja kot leta 2020, za besedno zvezo “mining rig” pa 942 odstotkov. Gre za računalnike za specialno obračunavanje matematičnih operacij z več grafičnimi karticami, so ob tem pojasnili na bolhi.com.

Zaradi množičnega rudarjenja in gaminga se je povečalo tudi povpraševanje po grafičnih karticah – na oglasniku beležijo 69-odstotno rast, beseda “rtx” (grafična kartica) pa ima 390 odstotkov več iskanj kot leta 2020.

V Sloveniji je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, veliko lastnikov kriptovalut, nekateri so na tem področju orali svetovno ledino, vendar je kljub temu delež rudarjenja na svetovni ravni zanemarljiv. Največ bitcoinov se je sicer do nedavnega rudarilo na Kitajskem, po prepovedi pa so vodilno mesto prevzele Združene države Amerike s 35,4-odstotnim svetovnim deležem.

Na bolha.com so prepričani, da je k popularnosti kriptovalut v Sloveniji prispeval tudi uspeh slovenskih podjetnikov Damiana Merlaka in Nejca Kodriča, ki ju je borza Bitstamp izstrelila med najbogatejše Slovence. Globalno prepoznavnost je doseglo tudi slovensko podjetje Eligma, ki s sistemom GoCrypto trgovcem omogoča sprejemanje plačil s kriptovalutami.

Po napovedih bodo kriptovalute postale glavno plačilno sredstvo mlajših generacij, ki številne nakupe že sedaj opravljajo na spletu, so še zapisali.

Dejstvo pa je tudi, da so nekateri spretni poslovneži s kriptovalutami postali multimilijonarji, spet drugi (predvsem neizkušeni investitorji) pa ostali z velikim minusom na svojih bančnih računih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen