Britanski premier Johnson se sooča z novimi očitki o zabavah v času zaprtja države

0

Britanski premier Boris Johnson se je zapletel v nov škandal zaradi domnevnih kršitev zaprtja države. V medije je namreč pricurljalo elektronsko sporočilo, glede na katero naj bi maja 2020 na Downing Streetu prišlo do srečanja, na katero je bilo povabljenih več kot 100 ljudi. Morebitno kršenje zaprtja družbe preiskuje tudi britanska policija.

Iz sporočila, ki je v medije prišlo v ponedeljek, je razvidno, da je višji vladni uradnik Martin Reynolds povabil več kot 100 kolegov, naj “prinesejo svojo pijačo” na dogodek, ki naj bi se ga udeležila tudi Johnson in njegova soproga Carrie.

Po izjemno napornem obdobju bi bilo lepo, da bi kar najbolje izkoristili lepo vreme in si nocoj privoščili nekaj družbeno distanciranih pijač na vrtu Downing Streeta 10,” je Reynolds zapisal v elektronskem sporočilu maja 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Veliki Britaniji je bilo takrat v veljavi prvo zaprtje družbe, vsa družabna srečanja na prostem pa so bila prepovedana.

Britanski ITV News, ki je objavil sporočilo, navaja, da se je tisti večer na vrtu premierjevega prebivališča zbralo okoli 40 članov osebja. Britanski BBC je medtem sporočil, da so prejeli e-poštna sporočila iz omenjenega obdobja, v katerih nekateri člani osebja dvomijo o tem, ali je povabilo modro.

Medtem so z londonske policije v ponedeljek sporočili, da tudi sami preiskujejo morebitne kršitve zakonov o zaprtju v povezavi z majskim druženjem. “Metropolitanska policija je seznanjena s poročanjem o domnevnih kršitvah predpisov o varovanju zdravja na Downing Streetu 20. maja 2020 in je v stiku s kabinetom premierja,” so sporočili.

Nove trditve so požele val obsodb s strani političnih nasprotnikov. “Boris Johnson, vaše izogibanje je absurdno. Nehajte lagati britanski javnosti. Čas je, da priznate,” je tvitnil vodja glavne opozicijske laburistične stranke Keir Starmer.

Medtem je vodja neodvisnega odbora za standarde v javnem življenju, ki predsednikom vlad svetuje glede etike, Jonathan Evans dejal, da najnovejše obtožbe kažejo na “nepazljivost” pri ohranjanju standardov. “V zadnjih nekaj mesecih smo opazili celo vrsto težav,” je dejal, še poroča AFP.

Potencialno zelo škodljiva razkritja sledijo vrsti podobnih trditev prejšnji mesec, glede na katere naj bi na Downing Streetu do druženj prišlo tudi v času kasnejših zaprtij države pred božičem leta 2020. Johnson je za preiskavo dogodkov imenoval višjo državno uslužbenko Sue Gray, ki naj bi v ločeni preiskavi zajela tudi nove obtožbe. Johnson je po valu obtožb pred božičnimi prazniki sicer zanikal, da bi vedel, da so bila na Downing Streetu med pandemijo kršena kakršna koli pravila.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen