Za avtomobilsko industrijo v Evropi letošnje leto slabše od lanskega; prodaja upada že peti mesec zapored

0

Evropska avtomobilska industrija v 2021 dosega slabše rezultate kot v s pandemijo zaznamovanem letu 2020. Letos se namreč sooča še s svetovnim pomanjkanjem elektronskih čipov, ki se uporabljajo v novih modelih. Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) prodaja tako upada že peti mesec zapored.

Evropska prodaja je v primerjavi z 2020 padla za 20,5 odstotka na 713.346 enot, kar je najhujši padec po letu 1993, so sporočili z ACEA.

Čeprav se je gospodarska aktivnost v prvih 11 mesecih v primerjavi z lani razmeroma močno okrepila, je prodaja avtomobilov na celini stagnirala.

“Vpliv pomanjkanja mikročipov na proizvodnjo vozil je letošnjo prodajno uspešnost EU povlekel v negativno območje kljub rekordno nizki osnovi za primerjavo v letu 2020,” je sporočil ACEA.

Novembra so dvomestni padec v prodaji zabeležili tudi na več večjih trgih – registracije vozil v Nemčiji so padle za 31,7 odstotka, prodaja v Italiji in na Poljskem za četrtino, v Španiji in Belgiji za 12,3 in 17,1 odstotka, medtem ko je Francija padec omejila na 3,2 odstotka.

Nasprotno so Slovenija, Bolgarija in Irska prejšnji mesec zabeležile majhno rast.

V obdobju od januarja do novembra so sicer rast v prodaji v primerjavi z 2020 zabeležili trije od štirih največjih trgov EU, med njimi Italija, Španija in Francija. Nemčija je medtem v primerjavi z letom 2020 zabeležila padec za 8,1 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen