V Cankarjevem domu film o dobrem človeku iz Negove – Ivanu Krambergerju

0

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi premiera celovečernega dokumentarnega filma Beli bojevnik v črni obleki, ki govori o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, na osamosvojitev Slovenije. Film je režirala Maja Weiss, ki se z Ivanom Krambergerjem mlajšim podpisuje tudi pod scenarij.

Film, ki ponuja dvojni portret Ivana Krambergerja, sina in očeta, v žanru raziskovalnega dosjeja s suspenzom raziskuje vpliv in vlogo Ivana Krambergerja (očeta) na osamosvojitvene procese v Sloveniji, ki jih Ivan Kramberger (sin) raziskuje pred kamero za magistrsko nalogo s pomočjo intervjujev in z ogledovanjem bogatega arhivskega gradiva.

Obenem intervjuja slovenske osamosvojitelje ter politike prve slovenske vlade 1990-1992, zgodovinarje, novinarje, očetove sodelavce in sopotnike ter družino. Za očeta se je življenjska pot končala 7. junija 1992 kot politični umor v osamosvojitveni Sloveniji. Kramberger je umrl, ko je bilo sinu zgolj šest let, zato je film tudi “zgodba sina v iskanju resnice o očetu, ki traja 30 let,” so zapisali v Cankarjevem domu.

V filmu nastopa cela plejada znanih osebnosti, med njimi Igor E. Bergant, Samo Bevk, Zlatan Čordić – Zlatko, Zmago Jelinčič Plemeniti, Janez Janša, Alenka Jeraj, Franc Kangler, Tomo Križnar, Milan Kučan, Bojan Labovič, Elena Pečarič, Lojze Peterle, Ernest Petrič, Branislav Rajić, Dimitrij Rupel, Marjan Šarec, Branko Simonovič, Marcel Štefančič jr., Violeta Tomič, Maja Weiss, Ali Žerdin, Mojca Žnidarič in Joco Žnidaršič. O Krambergerju spregovorijo tudi drugi sorodniki in znanci.

Film je nastal v produkciji Bela film in koprodukciji z RTV Slovenija. Po nocojšnji projekciji si bo film mogoče ogledati 20. decembra v mariborskem lutkovnem gledališču.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen