Sneg po državi zahteva večjo previdnost v prometu

0

Po večjem delu Slovenije sneži, promet je upočasnjen, ponekod nastajajo daljši zastoji. V prometnoinformacijskem centru voznikom svetujejo, da prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo ter upoštevajo, da bodo za pot potrebovali več časa kot običajno. Na pot naj se odpravijo le z zimsko opremo in očiščenim vozilom, dodajajo.

Po napovedih agencije za okolje bo danes občasno še rahlo snežilo, na Primorskem deževalo, v petek pa bo suho. V Ljubljani je zapadlo okoli 15 centimetrov snega, v Mariboru okoli 12, največ, od 15 do 20 centimetrov pa ga je po nižinah padlo na Notranjskem. Pojavlja se tudi žled.

Zaradi sneženja je na Koroškem in Štajerskem ponekod bila ali pa je še motena oskrba z električno energijo. Večurno sneženje pa je povzročilo tudi nekaj težav v prometu.

Na Koroškem je po besedah vodje cestno-vzdrževalne baze podjetja Voc Celje za Koroško Aleksandra Celana po dolinah zapadlo do okoli 20 centimetrov novega snega, v višje ležečih območjih pa več. Največ snega je zapadlo na območju Črne na Koroškem, kjer je tudi najprej začelo snežiti. Plužno-posipne enote, skupno jih je 12, so na terenu od srede od 19. ure, tako da so glavne ceste oz. državne ceste po Koroškem po njegovih podatkih nekaj po 7. uri splužene in prevozne z ustrezno zimsko opremo, so pa zasnežene, ker še vedno sneži. Splužena je tudi cesta do smučišča Kope, je dodal Celan.

Na cesti Velika Kostrevnica-Lupinica v občini Šmartno pri Litiji so gasilci odstranili večje podrto drevo, ki je padlo čez cesto in blokiralo cestni promet. Tudi na cesto Cerkno-Novaki v občini Cerkno je zaradi snega padlo več vej, dreves in poškodovalo telefonsko napeljavo. Gasilci so cesto očistili, vzdrževalci Telekoma Slovenije pa bodo sanirali poškodovano napeljavo, poroča uprava za zaščito in reševanje.

V naselju Jablanica v občini Sevnica je voznik z osebnim vozilo zdrsnil z zasneženega cestišča in obstal na strmini. Gasilci so vozilo zvlekli na cestišče. V naselju Andraž nad Polzelo v občini Polzela je osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v potoku. Gasilci so vozilo potegnili iz potoka in postavili na kolesa. V obeh primerih ni bil nihče poškodovan.

V naselju Sveta Barbara v občini Škofja Loka je osebno vozilo prav tako zapeljalo s ceste v potok in se prevrnilo. Gasilci so z avtodvigalom vozilo dvignili nazaj na cestišče in odklopili akumulator. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci. V Drstelji v občini Destrnik se je voznik osebnega vozila prevrnil na streho. Posredovali so gasilci, ki so pomagali pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih udeležencev.

Na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh je obvezna uporaba verig. Cesta čez prelaz Vršič in Volče-Solarji je zaprta. Cesta Želin-Spodnja Idrija zaprta zaradi podrtega drevesa.

Zvečer je v Piranu in Izoli na najnižjih predelih obale prišlo do manjšega prelivanja morja, zaradi neugodne napovedi vetra pa so sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen