Sin libijskega diktatorja Moamerja Gadafija bo po odločitvi sodišča lahko ponovno kandidiral za predsednika

0

Sodišče na jugu Libije je Seifa al Islama Gadafija, sina ubitega diktatorja Moamerja Gadafija, danes ponovno potrdilo kot kandidata na predsedniških volitvah. Te naj bi se odvile konec decembra, poročanje libijskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Sejf al Islam Gadafi je v sredo, na sodišču v Sebhi vložil pritožbo na odločitev volilne komisije, ki je prejšnji mesec zavrnila njegovo prošnjo za kandidaturo. Komisija je ob zavrnitvi pojasnila, da kandidati ne smejo biti obsojeni za kaznivo dejanje.

Gadafijevega sina sicer išče tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zaradi domnevnih vojnih zločinov.

Prve neposredne predsedniške volitve v zgodovini Libije bodo 24. decembra. Za volitve se je registriralo nekaj več kot 2,8 milijona od sedmih milijonov prebivalcev.

Libija je že vse od arabske pomladi in padca režima dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011 v popolnem političnem in varnostnem kaosu. Za oblast se borijo številne skupine in frakcije, svoj vpliv pa skušajo širiti tudi druge države v regiji. Libija je poleg tega eno glavnih izhodišč nezakonitih migrantov, ki se skušajo prek Sredozemskega morja prebiti v EU.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen