Rektorska konferenca podpira prizadevanja za izvajanje vojaškega izobraževanja

0

Rektorska konferenca RS razume potrebe Slovenske vojske po zagotavljanju kadra z visokošolsko izobrazbo, zato podpira prizadevanja za izvajanje vojaškega izobraževanja. Ob tem so iz konference sporočili, da so univerze pristopile k implementaciji sprememb obstoječih študijskih programov, v katerih se bodo lahko izobraževali tudi bodoči častniki.

Pri izvedbi teh vsebin sodelujejo tri ljubljanske fakultete, in sicer za družbene vede, šport ter za pomorstvo in promet, mariborska fakulteta za logistiko, primorska fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter za vede o zdravju ter novogoriška fakulteta za znanosti v okolju, so v rektorski konferenci zapisali v sporočilu za javnost.

Spremenjene študijske programe, v katerih bodo študenti lahko izbirali tudi med vojaškimi vsebinami, ki so nujno potrebne za opravljanje poklica v Slovenski vojski, bodo začeli izvajati od študijskega leta 2022/23, diplomantom na teh študijskih programih pa bo omogočena dvojna kariera, in sicer po podelitvi diplomske listine, ki jo vsaka posamezna univerza v prehodnem obdobju podeljuje v skladu z določili in splošnimi akti univerze, so še dodali.

V zvezi s podanim predlogom dopolnitve zakona o visokem šolstvu Rektorska konferenca RS meni, da v kolikor bo do spremembe zakonodaje prišlo, mora biti ta izvedena na način, da so postavljeni zakonski okviri enaki, kot so določeni za javno visoko šolstvo in morajo vključevati vse mehanizme, ki zagotavljajo kakovostno izvajanje izobraževalne dejavnosti, vključno z akreditacijami študijskih programov in institucije s strani Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu.

Poslanci NSi in SDS so namreč konec novembra v zakonodajni postopek vložili predlog dopolnitve zakona o visokem šolstvu, ki bi omogočila ustanovitev in akreditacijo visokošolskega zavoda za potrebe vojaškega izobraževanja. Umeščen bi bil v strukturo Slovenske vojske, deloval pa bi v okviru Centra vojaških šol. Nad predlogom so bili presenečeni na katedri za obramboslovje. V Slovenski vojski pa so zanikali kritike, da ustanavljajo vojaško akademijo. Poudarili so, da poskušajo svoje izobraževalne programe akreditirati v skladu s standardi kakovosti, ki veljajo v javnem izobraževalnem sistemu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen