Potrošniško razpoloženje v ZDA v začetku decembra malce navzgor

0

Indeks potrošniškega razpoloženja univerze Michigan je v začetku decembra z novembrske vrednosti 67,4 točke narasel na 70,4 točke, kar je posledica rasti optimizma Američanov z nižjimi dohodki glede rasti plač. To obenem napoveduje, da se bo višja inflacija nadaljevala, je menil glavni ekonomist za potrošniške raziskave pri univerzi Richard Curtin.

Vrednost indeksa kljub rasti v začetku decembra še vedno ostaja daleč pod vrednostjo februarja lani, torej mesecem pred izbruhom pandemije covida-19, ko je indeks dosegel 101 točko. Kljub temu pa je rast presenetila analitike, ki so pričakovali vrednost 68 točk.

Indeks razpoloženja o trenutnih gospodarskih razmerah je napredoval z novembrskih 73,6 točke na 74,6 točke, indeks pričakovanj v naslednjih pol leta pa s 63,5 na 67,8 točke.

Potrošnike še vedno najbolj skrbi visoka inflacija. Na vprašanje o tem ali jih bolj skrbi brezposelnost ali inflacija, je 76 odstotkov anketirancev izbralo inflacijo. Večina jih letos pričakuje 3,0-odstotno letno inflacijo, v prihodnjem letu pa 4,9 odstotno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen