Po navedbah WHO ni zelo verjetno, da bi omikron popolnoma obšel zaščito s cepivi

0

Nova različica koronavirusa omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in “ni zelo verjetno”, da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Kot je poudaril predstavnik organizacije Michael Ryan, je sicer podatkov o novi različici virusa, ki vsebuje številne mutacije, malo, vendar pa preliminarni podatki kažejo, da ljudje ne zbolijo huje kot pri okužbi s prejšnjimi različicami. “Dejansko kaže, da je bolezen manj huda,” je dodal.

Dejal je še, da za zdaj ni dokazov, da bi omikron popolnoma obšel zaščito, ki jo dajejo obstoječa cepiva proti covidu-19. To je mogoče sklepati na podlagi prvih podatkov iz Južne Afrike, kjer se je različica najprej pojavila, je povedal.

Ryan je priznal, da utegnejo biti obstoječa cepiva manj učinkovita proti omikronu, ki ima več kot 30 mutacij na proteinski konici, vendar “ni zelo verjetno”, da cepiva sploh ne bi učinkovala.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je medtem danes pozval k previdnosti glede trditev, da okužba z omikronom po ugotovitvah iz Južne Afrike vodi v blažji potek covida-19, saj je po njegovem za tovrstno sklepanje še prezgodaj, poroča AFP.

Dosedanji podatki po njegovih besedah predvsem nakazujejo, da se lahko z različico omikron hitreje kot s prejšnjimi različicami okužijo tisti, ki so okužbo z novim koronavirusom že preboleli ali so bili cepljeni proti covidu-19. Obstajajo tudi nekateri dokazi, da naj bi omikron povzročal lažji potek bolezni kot delta, a za trdne zaključke je še prezgodaj, je dodal.

Države po vsem svetu je pozval, naj okrepijo nadzor in pomagajo razjasniti, kako se omikron dejansko obnaša. Tudi če bi se izkazalo, da omikron res vodi v blažjo obliko covida-19, je treba ostati pazljiv ter dosledno izvajati zajezitvene ukrepe, je posvaril: “Če bodo države čakale, da se njihove bolnišnice začnejo polniti, bo prepozno. Ne čakajte, ukrepajte zdaj.”

Omikron so sicer po zadnjih podatkih WHO potrdili že v najmanj 57 državah po vsem svetu, je danes še povedal Tedros. V Južni Afriki število okužb s to različico hitro narašča, a kot je opozoril prvi mož WHO, je bilo širjenje različice delta v trenutku, ko so zaznali omikron, zelo počasno, kar pomeni, da “ni imel veliko konkurence”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen