Odbor DZ ni podprl opozicijskega predloga za pokritje dviga plač v domovih za starejše

0

(2. december 2021) Odbor za delo ni sprejel predloga priporočila, s katerim so v Levici, LMŠ, SD in SAB želeli, da bi vlada s prerazporeditvijo proračunskih sredstev zagotovila manjkajočih 16 milijonov evrov za pokritje dviga plač zaposlenim v domovih za starejše in preprečila dvig oskrbnin. Dopolnilo s takšno vsebino je namreč že vloženo, so pojasnili v koaliciji.

Koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SMC so dopolnilo danes vložile k predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi.

Sredstva za dvig plač zaposlenim v domovih niso bila v celoti zagotovljena, je na današnji seji odbora DZ v predstavitvi predloga dejal Miha Kordiš iz Levice. Vlada je po njegovih besedah zamolčala, da bodo dvig plač financirali tudi oskrbovanci v domovih oziroma njihovi svojci. Koalicijske poslanske skupine so sicer res vložile dopolnilo, toda niti zakon niti omenjeni amandma sploh še nista sprejeta, je opomnil.

Oskrbnine, ki naj bi se po dozdajšnjih vladnih izračunih povečale za 5,6 odstotka, so po njegovih besedah že zdaj visoke, povprečna znaša 680 evrov. Upokojenci pa so med najbolj ranljivimi skupinami v državi z visokim tveganjem revščine, je dejal.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je zagotovil, da zaradi vloženega dopolnila k predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi, o katerem bo DZ odločal na izredni seji prihodnji teden, dviga oskrbnin ne bo.

Za izvedbo dogovora na področju zdravstva in socialnega varstva, ki predvideva zvišanje plač zaposlenih v domovih, bo treba na področju socialnega varstva zagotoviti 37 milijonov evrov. Od tega bodo 17 milijonov evrov zagotovili iz zdravstvene blagajne, 4,2 milijona evrov iz državnega proračuna, preostanek v višini 16 milijonov evrov pa bodo po novem po njegovi napovedi izplačali iz državnega proračuna. Do zdaj je bilo namreč načrtovano, da ta preostanek predstavlja znesek, ki bo vplival na dvig cen za storitve institucionalnega varstva.

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je pohvalila, da je koalicija sprevidela, da se breme dviga plač v socialnem varstvu ne sme prevaliti na oskrbovance. Spomnila pa je na to, da še vedno niso sprejeti kadrovski standardi in normativi. “Dogovori potekajo, a pike na i še ni,” je poudarila.

Odločitev, da se breme pri pokrivanju manjkajočih sredstev ne bo prevalilo na stanovalce domov, so pozdravili tako v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije kot v Sindikatu upokojencev Slovenije in Zvezi društev upokojencev Slovenije. V Srebrni niti pa menijo, da bi bilo bolje podpreti tokratni opozicijski predlog, saj predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bi vključeval tudi omenjeno koalicijsko dopolnilo, še ni sprejet.

V razpravi je Marko Koprivc iz SD dejal, da načrtovana koalicijska rešitev pogojuje ureditev vprašanja o pokrivanju dviga plač v domovih s sprejetjem zakona o dolgotrajni oskrbi. Toda predlagani zakon je tako za del opozicije kot za strokovno javnost zelo sporen, tako da bo lahko celo razpisan referendum o njem, je posvaril.

Vladam do zdaj ni uspelo, da bi obdržala kadre v domovih, medtem ko se je aktualna vlada te problematike lotila zelo aktivno, je medtem dejal poslanec SDS Jožef Lenart. Tudi vprašanje o pokrivanju dviga plač zaposlenim v domovih je po njegovem mnenju glede na vloženo koalicijsko dopolnilo že brezpredmetno.

Poslanec NSi Jožef Horvat je Kordišu priznal, da je razgalil probleme, ki se vlečejo že desetletja. Drugo vprašanje pa je, ali jih je mogoče rešiti nekaj mesecev pred volitvami, je dodal. Za pokrivanje višjih plač v socialnem varstvu s sredstvi iz državnega proračuna je treba imeti sicer po njegovem opozorilu pravno podlago, kar bo zdaj izbrana pot zagotovila.

Nepovezani poslanec Jurij Lep je izrazil zadovoljstvo, da se je koalicija odločila za vložitev dopolnila. To po njegovih besedah pomeni, da je bil sklic današnje seje odbora koristen. V nasprotnem primeru po njegovi oceni najbrž ne bi prišlo do takšne odločitve koalicije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen