Mariborski mestni svet prihodnji teden o subvenciji cen ogrevanja, stranke do župana Arsenoviča zelo kritične

0

Visoke cene ogrevanja in posledična razrešitev dolgoletnega direktorja Energetike Maribor Alana Perca razvnemajo mariborsko politiko in javnost. Mestni svetniki bodo na izredni seji prihodnji teden odločali o predlogu župana za 30-odstotno subvencijo cene ogrevanja za november in december za gospodinjstva, ki jih ogreva Energetika Maribor.

Če bo mestni svet sklep župana Saše Arsenoviča na seji 7. decembra sprejel, bo Energetika Maribor občanom zaračunala 70 odstotkov položnice, preostanek pa mestni občini. “S tem bo tudi podjetju Energetika Maribor zagotovljena stabilnost in pozitivno poslovanje,” so danes sporočili z občine.

Dodali so, da pripravljajo tudi gradivo za sprejem energetskega vavčerja za vsa gospodinjstva v mestni občini, ki bo dano v odločanje na redni seji mestnega sveta.

Predsednica nadzornega sveta Energetike Maribor Mateja Cekić je v današnji tribuni na Radiu Maribor potrdila, da je šlo v primeru Perca za nekrivdno razrešitev. “Razrešen je bil iz drugih poslovnih razlogov. Nadzorni svet je sprejel takšno odločitev, ker meni, da mora direktor prevzeti odgovornost za nastalo situacijo. Poleg tega je v preteklih dneh glede na izjave prišlo do zamajanja zaupanja nadzornega sveta v direktorja,” je dejala.

Arsenovič je ponovil, da je Perc “sprejemal slabe poslovne odločitve, s katerimi se zdaj vsi skupaj ukvarjamo, kako rešiti to nerazumno rast, ki je drugi v Sloveniji niso deležni”. Kot je dejal, je bilo zvišanje zneskov na položnicah občanov zaradi višanja cen energentov na svetovnem trgu pričakovati, “a nismo pričakovali tako ekscesnih številk”. V Energetiki Maribor bi morali po njegovih ocenah ukrepati s pravočasnim zakupom zemeljskega plina.

Občino in nadzorni svet je prejšnji teden presenetil tudi podatek, da Energetiki Maribor s povezanimi družbami grozi izpad dohodkov v višini štirih milijonov evrov. “Zavedamo se, da je cena plina na globalnem trgu zrasla. A zakupi se dogajajo. To so poslovne odločitve,” je dodal direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter, ki je po torkovi razrešitvi Perca prevzel vodenje Energetike Maribor, ki je del holdinga.

Perc je v odzivu povedal, da je podražitve, ki bi lahko vplivale tudi na poslovanje podjetja, napovedoval že pred meseci in začel iskati rešitve. Pojasnil je, da se za zakup plina za zadnje tri mesece letošnjega leta niso odločili, ker so imeli zaradi tega v prejšnjih letih težave zaradi toplejšega vremena. So pa zakupili energent za leto 2022 in tako dosegli določene prihranke. “Nismo špekulirali, poznamo zadeve, a nimamo steklene krogle, da bi vedeli, kaj se bo naslednji dan zgodilo s plinom,” je dejal. “Po bitki je lahko biti general. Nisem hotel odstopiti prav zaradi tega, ker sem želel to bitko speljati do konca,” je še dodal.

Oglasili so se tudi predstavniki mestne politike. V SD so že prejšnji teden objavili pobudo za takojšen dogovor glede ukrepov za zajezitev cen ogrevanja v Mariboru, ki so najvišje v državi. “Da preprečimo mrzle radiatorje, da preprečimo, da bi naši občani ostali na mrzlem,” so sporočili.

Po oceni SDS je Arsenovič našel v Percu “grešnega kozla in tako v bistvu rešuje svojo politično kožo”. “Kako je možno, da so se v drugih občinah pravočasno pripravili in ponekod uredili tudi alternative, sploh ob dejstvu, da imamo v Mariboru že vse od leta 2015 predviden objekt za uporabo sekancev oz. lesne biomase,” so navedli v stranki.

Kritični so tudi v Listi za pravičnost in razvoj (LPR), predvsem ker naj bi Arsenovič pred razrešitvijo pozval Perca k odstopu. “Če je Arsenovič grozil Percu, je to element kaznivega dejanja. Če je grozil tudi nadzornikom, da naj izvršijo ta njegov ukaz, se postavlja pod vprašaj tudi njihova odgovornost,” je danes povedal njen predstavnik Stojan Auer. V svetniški skupini se sprašujejo tudi, kakšne posledice bodo imele te odločitve na holding, predlog 30-odstotne subvencije za ogrevanje pa zavračajo, saj gre po njihovi oceni za nedovoljeno državno pomoč. Namesto tega predlagajo subvencijo vsem mariborskim gospodinjstvom v višini 100 evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen