Dr. Milan Zver: Projekt slovenskega predsedovanja Europe Readr ima globalno dimenzijo in veljalo bi ga nadaljevati

0

(2. december 2021) Evropski poslanec dr. Milan Zver je na odboru za kulturo in izobraževanje sodeloval v razpravi o projektu Europe Readr, ki je nastal pod okriljem slovenskega predsedovanja Svetu EU. Pilotni projekt – prvi poskus vseevropskega projekta kulture v zunanjih odnosih – sta evropskim poslancem predstavila državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan in Petra Kežman, vodja Sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi na MZZ.

Gre za prvi projekt kulturne diplomacije, ki ga po vsem svetu promovirajo države članice EU in evropske inštitucije in kulturo uporablja kot nosilec sporočil v zunanji politiki. Projekt predstavlja nadgradnjo izvirnega slovenskega projekta Knjižnic pod krošnjami v digitalni izvedbi, z evropsko perspektivo in mednarodno vpetostjo. Je v celoti prilagojen covid kontekstu z možnostjo digitalne ali hibridne izvedbe glede na razvoj pandemije.

Slovenija je kot predsedujoča Svetu EU vzpostavila digitalno knjižnico z literarnimi deli iz vseh 27 držav članic EU, ki so na enostaven in brezplačen način na voljo svetovni publiki – vsa dela so namreč prevedena tudi v angleški jezik. Prvi sklop literarnih del pod skupnim naslovom “Prihodnost bivanja” bralce vabi k ovrednotenju preteklosti in sedanjosti ter razmisleku o prihodnosti, v kateri želijo živeti, z namenom okrepiti bralno kulturo in kritično mišljenje ter se tako zoperstaviti trendu nasedanja dezinformacijam. Ob zaključku slovenskega predsedovanja naj bi platformo prevzela naslednja predsedujoča Francija in jo napolnila z aktualno vsebino.

“Slovenija se je pred tridesetimi leti osamosvojila in postala samostojna država. Takrat bi težko pričakovali, da bo naša država v tem kratkem obdobju dosegla velike presežke. Eden izmed njih je ta, da že drugič vodi Svet EU in da je tako leta 2008 kot letos kulturo postavila visoko na agendo predsedovanja,” je uvodoma dejal dr. Zver. Spomnil je na to, da je leta 2008, v času prvega slovenskega predsedovanja Svetu EU, tedanji minister za kulturo Vasko Simoniti v Bruslju postavil spomenik, na katerem je v vseh uradnih evropskih jezikih zapisana kitica iz slovenske himne. “Besedilo v spomenik vklesane kitice je pomembno kulturno sporočilo, spisano pred 170 leti, prava vrednost tega sporočila pa bo najverjetneje jasna šele v prihodnje,” je povedal dr. Zver.

Projekt Europe Readr podpira večjezičnost, zato je dr. Zver spomnil na to, kako pomembno je, da lahko v Bruslju govori v maternem jeziku in da se slovenski jezik sliši v evropskih institucijah. “Tudi to je dosežek Slovenije, ko smo se v zadnjih tridesetih letih enakopravno vključili v družino evropskih narodov, v EU,” je dejal evropski poslanec. V nadaljevanju je opozoril tudi na dejanski problem, ki pa je, da ne le Slovenci, temveč tudi Evropejci vse premalo beremo. “Vesel sem, da se je slovensko predsedstvo odločilo za projekt, ki želi bralno kulturo dvigniti iz povprečja,” je dejal evropski poslanec in dodal, da so danes žal bolj moderni družbeni mediji kot pa knjige, “ki jih vse premalokrat primemo v roke.”

Na koncu je evropski poslanec podprl pobudo slovenskega predsedstva, da bi se tovrstni projekti s področja kulture razširili na predsedovalno trojko. “Šest mesecev je premalo, da se tak projekt uveljavi tudi v globalnem merilu. Projekt Europe Readr ima globalno dimenzijo in škoda bi bilo, da bi se končal s slovenskim predsedovanjem,” je zaključil dr. Milan Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen