Biden in Putin virtualno o Ukrajini in drugih temah

0

Predsednika ZDA in Rusije Joe Biden in Vladimir Putin sta začela virtualni vrh o Ukrajini in drugih temah v času povečevanja napetosti zaradi opozoril ameriških obveščevalcev, da Rusija znova kopiči svoje enote blizu meje z Ukrajino in jo lahko vsak čas napade.

Rusi so vojsko na meji kopičili že spomladi, vendar pa naj bi takrat šlo le za razkazovanje mišic, tokrat pa naj bi bila zadeva bolj resna in priprava na vdor v ukrajinsko pokrajino Donbas morda že januarja.

Bela hiša ni vnaprej sporočila, kaj bo Biden povedal Putinu, vendar pa so ameriški mediji poročali, da naj bi Američan Rusu zagrozil z doslej najbolj bolečimi sankcijami, če si bo drznil napasti Ukrajino kot leta 2014, ko je zasedel Krim.

Kaj drugega kot sankcije in okrepitev vojaške pomoči Ukrajini v materialu pa Biden nima na voljo, saj je tudi Rusija jedrska velesila. ZDA lahko sicer tudi povečajo pomoč državam zaveznicam v Natu.

Putin je prejšnji teden sam izpostavil nekaj skrajnih mej, med drugim to, da zahodne države Ukrajini ne smejo dati raket, ki bi lahko dosegle Moskvo, ne smejo sprejeti Ukrajine v zvezo Nato in morajo jamčiti, da se Nato ne bo širil naprej proti Rusiji.

Rusija ob vsem tem odločno zanika, da bi na meji kopičila vojsko, in obtožuje Ukrajino, da dela to, kar Zahod obtožuje Rusijo.

Vse druge teme, ki bodo morda na mizi med Bidnom in Putinom, so zaradi grožnje oboroženega spopada v ozadju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen