Zunanji ministri Nata o zaostrenih razmerah ob mejah z Ukrajino in Belorusijo

0

Zunanji ministri članic zveze Nato bodo danes v latvijski prestolnici Riga razpravljali o kopičenju ruskih sil ob in v Ukrajini ter o zaostrenih razmerah ob meji z Belorusijo zaradi spodbujanja migracij in s tem izvajanja pritiska na zaveznice Poljsko, Latvijo in Litvo, kar v Natu opisujejo kot hibridno kampanjo.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je pred dnevi v Bruslju ob predstavitvi tem zasedanja znova posvaril Rusijo pred posledicami v primeru uporabe vojaške sile proti Ukrajini. Vnovič je tudi izrazil zaskrbljenost zaradi neobičajnega, neizzvanega in nepojasnjenega kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini, ki da krepi napetosti in tvega napačna tolmačenja.

Med temami zasedanja v Rigi so sicer poleg Rusije in Ukrajine tudi zaostrene razmere ob meji z Belorusijo oziroma po Stoltenbergovih besedah “cinično izkoriščanje ranljivih ljudi za izvajanje pritiska na zaveznice Poljsko, Latvijo in Litvo” na strani režima Aleksandra Lukašenka.

Medtem ko je generalni sekretar Nata minuli petek ravnanje Minska opisal kot “hibridno kampanjo”, namenjeno destabilizaciji članic EU in Nata, je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba sredi meseca v Bruslju opozoril, da so ruski vojaški manevri, belorusko izkoriščanje migrantov in energetska kriza en hibridni napad na evroatlantsko skupnost.

Poleg tega bodo zunanji ministri, med njimi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, danes in v sredo razpravljali tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu, o naukih iz Afganistana, nadzoru nad oboroževanjem, razoroževanju in neširjenju jedrskega orožja ter o novem strateškem konceptu za razvoj organizacije v prihodnjem desetletju, ki naj bi ga zaveznice potrdile prihodnje leto na vrhu v Madridu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen