Vodstvo RTVS poudarja, da so z novim načrtom prisluhnili željam uporabnikov

0

S programsko-produkcijskim načrtom za leto 2022 želijo po navedbah vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) prisluhniti željam uporabnikov in posledično razvijati javni servis. Pomisleke dela zaposlenih nameravajo odpravljati z okrepljenim dialogom, ob tem pa vodenje informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) prevzema Jadranka Rebernik.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough se je na današnji novinarski konferenci zahvalil programskemu svetu RTVS, ki je v ponedeljek z 17 glasovi potrdil programsko-produkcijski načrt (PPN) za leto 2022. “Mislim, da je načrt dober in veseli me, da je to prepoznala večina programskih svetnikov. Mislim, da so tudi svetniki skupaj z nami prepoznali nujno potrebnost sprememb. Le na ta način se bomo razvijali, rasli in bogatili naše vsebine za naše poslušalce, bralce in gledalce,” je dejal.

Finančna plat ostaja izziv, a je po njegovih besedah to hkrati “priložnost, da se javna RTV postavi ob bok evropskim javnim servisom, da se približa poslušalcem, bralcem in gledalcem ter da znova postane spoštovanja vreden javni medij”. “Zavedamo se, da bo nujen dialog tudi z ustanoviteljem, kako na dolgi rok zagotoviti finančno vzdržnost našega delovanja,” je še povedal.

Največje spremembe se obetajo na TVS. “Glavno vodilo pri spremembah PPN za 2022 je bilo, da poskušamo prisluhniti čim večjemu številu naših gledalcev, njihovim željam, interesom in zahtevam, ki kot davkoplačevalci financirajo naš program. Ponosni smo, da se zgledujemo po oddajah najuspešnejših evropskih javnih televizij, kot so BBC, ZDF in ORF,” je povedal vršilec dolžnosti direktorja TVS Valentin Areh.

“Z novim programom bomo uspeli gledalcem zagotoviti pet ur več izobraževalnega programa, osem ur več oddaj o kulturi, 65 ur več informativnega programa, 58 ur več razvedrilnih vsebin in kar 438 ur več športnih vsebin,” je dodal.

Pri tem zasledujejo cilj višanja gledanosti TVS, posebno pozornost pa so po Arehovih besedah namenili tudi oddajam posebnega javnega pomena. Trajanje osrednjega Dnevnika bodo omejili na 20 minut, kot je dolga oddaja ZDF Heute, Odmeve pa na 25 minut kot Zeit im Bild. “Gledalci si bodo po novem lahko ogledali tudi kulturne novice po Dnevniku. Tako kultura ne bo več odrinjena na konec programa,” je povedal.

Slovenska kronika bo po novem na sporedu tudi v soboto in nedeljo, s čimer povečujejo delež lokalnih vsebin. “Informativnega programa ne krčimo, ampak ga bomo še razširili, in sicer na 2. programu Televizije Slovenija uvajamo nov večerni informativni blok, kjer bomo posebno pozornost namenili tudi novicam iz sveta in analizam mednarodnih dogodkov. S prenosom vsebin dosedanje oddaje Globus v ta blok bomo gledalcem lahko zagotovili kar 63 odstotkov več novic iz sveta kot doslej. Ponudili jim bomo tudi novice s področja zdravja, potrošništva, gospodarstva, znanosti in tehnologije, kar je pomembna novost na slovenskih televizijah. Ne bomo razočarali niti gledalcev športnega programa,” je še povedal Areh.

Več bo razvedrilnih oddaj, zlasti v najbolj gledanih terminih, med drugim nova oddaja Podarim dobim. “Opredelili smo novo poslanstvo javne televizije po zgledu BBC, in sicer da je to ne zgolj informiranje, ampak tudi zabava in razvedrilo,” je dejal.

Direktor Radia Slovenija Mirko Štular je pojasnil, da je njihova mreža v zadnjih letih uspela povečati doseg poslušalcev in da bodo na tem delali tudi v prihodnje. “V letu 2022 so naš primarni fokus mlada občinstva, digitalni portfelj in razvoj, pa tudi glasbena ponudba,” je dejal. Med drugim je navedel krepitev ponudbe podcastov, projekt Peking doma in praznovanje 50 let Vala 202.

Večina novinarjev v informativnem programu TVS sicer meni, da je PPN v pomembnem delu nedorečen, predvsem pa je nejasno, kako bi ga sploh lahko izvajali. Grah Whatmough je povedal, da sta z Arehom danes opravila pogovor z zaposlenimi v informativnem programu in kmalu naj bi sledil nov sestanek. “Dialog bomo vodili predvsem znotraj hiše. Prisluhnili bomo našim zaposlenim, saj se zavedamo, da je spremembe težje izvajati, če ni podpore v kolektivu,” je dejal.

Areh verjame, da bodo našli skupen jezik. “Sprejetje PPN nikakor ne pomeni konca dialoga z zaposlenimi. Ta dialog se šele dobro začenja,” je poudaril. Meni, da gre v številnih primerih za komunikacijski problem. “Ljudje, ki so se podpisali pod nasprotovanje programskim spremembam, so mi priznali, da si načrta niso prebrali. Zato čutimo posebno dolžnost, da pripravimo ustrezno komunikacijo in tako zainteresirani javnosti kot zaposlenim ustrezno predstavimo spremembe in poskušamo identificirati ključne točke, kjer imajo dileme, in s konstantnim dialogom pridemo do rešitve,” je povedal.

Ob tem je še povedal, da ga je Manica Janežič Ambrožič, ki je sredi oktobra zaradi nestrinjanja s spremembami za leto 2022 odstopila s položaja odgovorne urednice informativnega programa TVS, prosila, da čim prej najde njeno zamenjavo. Na vabilo zaposlenim za prevzem te funkcije je prispela le ena prijava, in sicer dosedanje urednice 3. programa TVS Jadranke Rebernik, ki je nekoč že bila na tem položaju. “Danes bo verjetno imenovana za novo vršilko dolžnosti odgovorne urednice. Tu nisem imel izbire,” je dejal Areh in izpostavil, da je bila Rebernikova “del najožje ekipe Manice Janežič Ambrožič”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen