V UKC Maribor kljub zmanjšanju števila covid bolnikov še vedno resno

0

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se je v zadnjih dneh ustavilo naraščanje števila bolnikov s covidom-19, a vodstvo kljub temu poziva k nadaljnji previdnosti in spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. “Še naprej delamo v sila resnih razmerah,” je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Anton Crnjac.

V tem kliničnem centru je trenutno hospitaliziranih 178 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 49 v intenzivni negi in trije na covidni pediatriji.

Skupno število bolnikov s covidom-19 je za devet manjše kot dan prej in za 16 manjše kot pred štirimi dnevi, ko so jih zabeležili največ doslej. Manjše je tudi število bolnikov v intenzivni negi, in sicer za dva v zadnjih 24 urah.

“Stanje je nekoliko boljše kot pred tednom dni, a ne smemo se slepiti. Stanje se lahko hitro spremeni, tudi poslabša,” je poudaril Crnjac.

Ljudi je pozval, naj tudi v prazničnem času ostanejo previdni. “Svečke za božični večer v okviru družine ali za novo leto so mnogo lepše kot tiste na pokopališčih,” je dejal.

K nadaljnjemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa je pozvala tudi pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Hilda Rezar. Kot je dejala, si tudi zdravstveni delavci želijo preživeti praznike s svojimi družinami.

Trenutno je več kot 300 zaposlenih v zdravstveni negi v UKC Maribor prerazporejenih na oddelke za bolnike s covidom-19, od tega 140 v covidne intenzivne enote. Pomaga jim tudi 17 medicinskih sester in dva medicinska tehnika iz zdravstvenih domov, 22 prostovoljcev Rdečega križa in Slovenske filantropije ter deset pripadnikov Slovenske vojske.

Kljub manjšanju števila bolnikov s covidom-19 v zadnjih dneh zaenkrat po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina še ne morejo pospešiti obravnave ostalih bolnikov. Ta je tako še vedno v zelo omejenem obsegu. “Razlike v številu covidnih bolnikov so majhne, zato še ne moremo razporediti kadra na matične lokacije. Potrebujemo vsako od teh rok,” je dejal.

Spomnil je, da so zdravstveni delavci izčrpani. “Ljudje izgorevajo na delovnih mestih in to priložnost izkoriščam, da se zahvalim vsem zaposlenim v UKC Maribor za požrtvovalno delo,” je dejal. Trenutno je odsotnih z dela več kot 800 zaposlenih, od tega 450 zaradi bolniškega staleža.

Zaenkrat opravljajo okoli 35 odstotkov normalnega operativnega programa, v prvi vrsti urgentne in onkološke operacije. Najbolj manjka anesteziologov, internistov, infektologov, anestezioloških sester in inštrumentark. “To je visoko specializiran kader, ki ga ne moremo nadomestiti z nikomer, so pa tudi nujno potrebni v intenzivni terapiji,” je še povedal Vogrin.

Zaradi nove različice koronavirusa omikron še ne reorganizirajo dela. “Nimamo še dovolj podatkov, da bi lahko ukrepali. Pričakujemo mnenje subspecialistov NIJZ in posvetovalne skupine. V tem trenutku še nimamo navodil, ki bi dodatno zakomplicirali naše protokole dela. Bomo pa počakali. Upamo, da ta različica ne bo odporna na cepljenje proti covidu-19 in da bodo zdravila delovala kot pri ostalih različicah,” je dejal Vogrin.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen