V Nemčiji zaprtje šol in omejevanje gibanja ni protiustavno

0

Nemška vlada je delovala v skladu z ustavo, ko je letos spomladi uvedla omejitev gibanja in stikov, je danes odločilo ustavno sodišče s sedežem v Karlsruheju. Ukrepi so sicer resno vplivali na temeljne pravice državljanov, a so bili v skladu z delom ustave o delovanju v izjemni ogroženosti zaradi pandemije, so dodali.

Delno zaprtje države je bilo tako skladno z ustavo. Sodišče je danes ob tem še zavrnilo pritožbo staršev in študentov, da je bilo zapiranje šol in deljenje razredov na pouk v šoli in na daljavo protiustavno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ravno za danes je sicer napovedano srečanje kanclerke Angele Merkel, njenega naslednika Olafa Scholza in ministrskih predsednikov zveznih dežel na temo zaostrovanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Vodja kabineta kanclerke Helge Braun je za televizijo RTL ocenil, da bo današnja odločitev sodišča pokazala, katero od dveh poti naj ubere država.

Na bolj prizadetih območjih so že omejili dostop do večine storitev na le cepljene in prebolele, odpovedali so tudi božične sejme.

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili še 45.753 novih okužb, umrlo je 388 covidnih bolnikov. Številne bolnišnice so se že na robu svojih zmogljivosti, tako da so premestili bolnike v bolnišnice v drugih delih države.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen