V Evropi že drugo leto zapored zaradi covida-19 omejeno delovanje božičnih sejmov

0

V Evropi bo pandemija covida-19 že drugo leto zapored zaznamovala praznični čas. Ob hitrem naraščanju števila okužb v Evropi so več božičnih sejmov že odpovedali, ponekod pa bodo ti potekali pod strogimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

V Avstriji so v petek napovedali zaprtje javnega življenja. To pomeni tudi zaprtje božičnih sejmov, vsaj začasno, saj trenutno napovedujejo, da bo zaprtje, ki se bo začelo v ponedeljek, veljalo deset dni.

Tako se bo že kmalu zaprl tradicionalni sejem v Salzburgu. Na Solnograškem so sicer že pred tem napovedali zaprtje javnega življenja do božiča. “Lučke bodo gorele, stojnice bodo zaprte,” se je na to odzval vodja društva Salzburški božični sejem Wolfgang Haider. Ocenil je, da bo škode za dva milijona evrov.

Sejem v starem delu mesta so odprli v četrtek in stojnice bodo vabile obiskovalce ob pogoju PC do nedelje zvečer. Organizatorji so sicer optimistični, da bi sejem lahko znova odprli sredi decembra, če bi se takrat sprostile omejitve. Če bodo omejitve odpravili šele 24. decembra, pa se jim sejem ne splača več.

Podobno bo veljalo za sejme na Dunaju, ki so jih sicer odprli že 12. novembra ob upoštevanju pogoja PC. Večinoma so prizorišča ogradili, da tako zagotovijo preverjanje pogoja PC, drugod pa lahko nakupujejo in uživajo hrano le tisti, ki so v zameno za predložitev dokazila PC prejeli poseben trak.

Epidemiološka slika se slabša tudi v Nemčiji, kjer so se nemške zvezne dežele in nemška vlada v četrtek dogovorili za ostrejše ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, ki prinašajo omejitve za necepljene, ter uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za določene skupine. Ukrepi bi lahko vplivali tudi na božične sejme po celi državi.

Bavarske oblasti so v petek sicer odpovedale vse božične sejme, kar je med drugim prekrižalo načrte Nürnbergu, kjer so do zadnjega vztrajali pri tem, da bodo odprli znamenit a božični sejem v petek pred prvo adventno nedeljo.

Prestolnica Bavarske je božični sejem odpovedala že pred tem. Kot so pojasnile mestne oblasti v Münchnu, je bil glavni razlog to, da sejma okoli Marijinega trga ne morejo ograditi, da bi preverjali upoštevanje pogojev.

Seje so odpovedali tudi v zvezni deželi Saška, kjer je stopnja precepljenosti najnižja v Nemčiji. Sejem v Dresdnu, ki je najstarejši nemški božični sejem, bi se moral odpreti v ponedeljek, sejem v Leipzigu pa v torek.

Božični sejmi so v Nemčiji tradicija že od 15. stoletja, ko so dobili rokodelci in peki posebna dovoljenja, da so svoje izdelke prodajali na mestnih trgih v času pred božičem. V predpandemičnem času so sejmi privabili po 160 milijonov obiskovalcev leto in predstavljali prihodek v višini tri do pet milijard evrov.

Božični sejem ima močno tradicijo tudi v francoskem Strasbourgu, kjer bodo sejem letos odprli v petek. Glede na preventivne ukrepe bodo maske obvezne tudi na prostem, priporočajo še varnostno razdaljo, hrano in pijačo pa bodo lahko uživali le na za to določenih mestih. V primeru zaostritve epidemiološke slike bodo imeli dostop do mest, kjer se lahko uživa hrana in pijača, le tisti, ki bodo predložili dokazilo o izpolnjevanju PCT.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen