UNEP: Nove podnebne zaveze ne bodo ustavile globalnega segrevanja do konca stoletja

0

Nove nacionalne zaveze za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida ne bodo imele pomembnejšega učinka na dvig globalne temperature ozračja do konca stoletja, je v posodobljenem poročilu danes ocenil Program ZN za okolje (UNEP). Da je svet na poti segrevanja za več kot dve stopinji Celzija, ocenjuje organizacija Climate Action Tracker (CAT).

UNEP je v rednem letnem poročilu o razkoraku med podnebnimi cilji in načrtovanimi izpusti prejšnji mesec ocenil, da trenutni načrti blaženja podnebnih sprememb svet postavljajo na pot k segrevanju ozračja za 2,7 stopinje Celzija do konca stoletja.

Danes je organizacija objavila dodatek k temu poročilu, ki vključuje 33 novih zavez blaženja, podanih od omenjenega poročila. Cilje do leta 2030 je podalo 152 držav, pokrivajo pa 88 odstotkov globalnih izpustov toplogrednih plinov, navaja UNEP.

Posodobljeni načrti kažejo, da bodo izpusti toplogrednih plinov za okoli 0,5 gigatone ekvivalenta ogljikovega dioksida nižji od tistih v originalnem poročilu, upoštevajoč pogojne cilje pa bo učinek novih obljub 1,5 gigatone ogljikovega dioksida v ozračju manj.

Te spremembe ne vplivajo na zaključke originalnega poročila, ki opozarja, da mora svet občutno povečati ambicijo blaženja podnebnih sprememb, če želi izpolniti cilj pariškega sporazuma. “Tudi upoštevaje zadnje posodobljene zaveze do leta 2030 bi morali letne globalne izpuste toplogrednih plinov do tega leta približno prepoloviti, da bi bili na poti segrevanja za največ 1,5 stopinje Celzija,” so navedli v poročilu.

Ciljem pariškega sporazuma bi se svet bolj približal v primeru celovite implementacije vseh brezpogojnih zavez za neto ničelne izpuste, ki ob zmanjšanju emisij vključujejo tudi ukrepe za odvzemanje ogljikovega dioksida iz zraka, denimo s pogozdovanjem. V tem primeru bi bilo globalno segrevanje v letošnjem stoletja pri 2,1 stopinje Celzija. Ob upoštevanju ciljev, ki so jih države pripravljene izvesti pogojno, pa bi dosegli 1,9 stopinje Celzija.

Pariški podnebni sporazum od držav zahteva omejitev dviga globalne temperature na občutno pod dve stopinji in prizadevanja za 1,5 stopinje Celzija.

Da gre v Glasgowu za “ogromen razkorak na področju kredibilnosti, delovanja in ciljev”, je danes ocenila tudi organizacija CAT. Napovedi neto ničelnih izpustov številnih držav pomenijo “lažno upanje” v realnosti, ki je posledica nedelovanja vlad. Z dosego vseh ciljev, vključno s tistimi, naznanjenimi v Glasgowu, bodo globalni izpusti toplogrednih plinov leta 2030 še vedno približno dvakrat tolikšni, kot je potrebno za mejo 1,5 stopinje Celzija, so navedli.

V zadnjem letu so svetovni voditelji in vlade pri kratkoročnih ciljih razkorak izpustov zmanjšali za le od 15 do 17 odstotkov, so navedli strokovnjaki pod okriljem CAT. Upoštevaje zgolj obljube za leto 2030 se bo globalna temperatura do leta 2100 povečala za 2,4 stopinje Celzija. Upoštevaje to, kar države trenutno dejansko že izvajajo, pa bo povprečna globalna temperatura višja za 2,7 stopinje Celzija.

Boljši rezultat se kaže ob upoštevanju tudi dolgoročnejših podnebnih ciljev, kot je denimo kitajski cilj o podnebni nevtralnosti do leta 2060 in indijski do leta 2070. Ti svet vodijo v segrevanje atmosfere za 2,1 stopinje Celzija. Optimistični scenarij, v katerem bi vse države uresničile dolgoročne cilje podnebne nevtralnosti, pa bi lahko upali na 1,8 stopinje. A je optimističen scenarij malo verjeten “glede na kakovost neto ničelnih ciljev in ogromnega pomanjkanja ambicije in ukrepov do leta 2030”, navaja CAT.

CAT je mreža, ki stoji za neodvisnimi znanstvenimi analizami vladnih podnebnih politik in ukrepov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen