Temeljne pravice in vladavina prava v Sloveniji

0

(28. november 2021) Evropski poslanec dr. Milan Zver vsak mesec za spletno stran  Zavoda PIP v okviru projekta Skupajsmo.eu pripravi kratek zapis o najbolj pomembni temi meseca. Tokrat je svoje razmišljanje namenil temeljnim pravicam in vladavini prava v Sloveniji.

Spoštovani mladi,

za nami je novembrsko plenarno zasedanje. Evropski parlament je včeraj v Strasbourgu razpravljal o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji. V zadnjih dneh so v zvezi z vladavino prava v Sloveniji večkrat izpostavljali imenovanje evropskih delegiranih tožilcev v okviru javnega tožilstva ter vprašanje stanja pravne države in svobode medijev.

Evropska komisija je ugotovila, da Slovenija nima težav s pravno državo, saj institucije delujejo. S tem stališčem se levi politični pol Parlamenta ni mogel strinjati, zlasti slovenski kolegi in nastala je delovna skupina v okviru odbora LIBE, ki je obiskala Slovenijo in pripravila poročilo, ki je že od samega začetka kompromitirano.

Menim, da Slovenija vendarle ima določene probleme z vladavino prava. Le 25% državljanov zaupa sodstvu in imamo tudi probleme z mediji, vendar ne z njihovo svobodo, temveč z netransparentnim lastništvom in koncentracijo lastništva medijev, prav tako imamo tudi asimetrijo medijev, saj je kar 90% medijev levo usmerjenih, zaradi česar ljudje niso kakovostno in objektivno informirani. 

Vsak, ki bi se lotil vprašanj vladavine prava v Sloveniji, bi se moral lotiti predvsem nekaterih korupcijskih omrežij, ki dejansko deloma izvirajo še iz prejšnjega režima, deloma pa so nova in obvladujejo določene družbene podsisteme, ne pa s tvitanjem predsednika vlade. Eno tako omrežje, ki ima vpliv v bančni industriji lahko brez težav opere skoraj 2 milijardi dolarjev umazanega denarja iranskega režima, pa se v zvezi s tem nič ne zgodi.

Razprava v EP je bila politično motivirana, njen cilj pa je, da se aktualno slovensko vlado in Slovenijo spravi na pranger. Glavno sporočilo napadalcev iz Slovenije pa je, da bo Slovenija ne bo več na prangerju, ko bo pod levo vlado.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen