Slovenka Maja Schelker, ki živi v Švici, na Facebooku objavila svoj prevod komentarja iz švicarskega Weltwocha o Janezu Janši

8

Komentar: Karl – Peter Schwarz

Mednarodno uveljavljena glasbenica slovenskega rodu Maja Schelker iz Maribora, ki živi v Švici je na svojem Facebook profilu objavila svoj prevod komentarja iz švicarskega medija. Za uvod je zapisala:
“Končno mi je z veliko muko uspelo prevesti odlični komentar iz švicarskega” Weltwocha”. RESNICO o Janši in levičarjih v Slo in EU. Morda je tu in tam čudno, a težko je dobesedno prevesti. NAJNOVEJSI ” GRESNI KOZEL” BRUSLJAC, če verjamemo evropski politicni eliti, je pravkar ta (gresni kozel) prevzel predsedstvo Eu Sveta”.

Kdo je Janez Jansa, polarizirajoči ljubljenec Slovencev? KARL- PETER SCHWARZS slika, ki jo EU- komisija in njej naklonjene vlade, stranke in mediji o slovenskem predsedniku vlade predstavljajo, niso nič boljše kot njegovega madžarskega prijatelja Viktorja Orbana. Kot rečeno v EU, temu možu (Jansi) ne sme nuditi nikakrsnega odra za njegovo z zaničevanjem polne demokratične retorike.

Tako svari EU parlamentarka, vicepredsednica Katarina Barley (nemška levičarska stranka SPD). On bi naj bil “desni populist in Trump- Fan” (ARD 1. nemski TV program), ki “tepta osnovne vrednote Unije” (Welt”) in želi medijem dirigirati (Standard). Komaj kakšen od kritikov Janše zna slovenščino, le malo jih pozna Slovenijo iz lastnega pogleda. Informacije dobivajo iz slovenske leve scene (beri opozicije!). Poznajo metode od sankcij naprej, ki so pred dvema letoma jo “obesili” proti avstrijski crno- modri koaliciji.

Po Jaroslawu Kaczyinskemu, Wolfgangu Schüsslu in Viktorju Orbanu, je zdaj na vrsti Janez Janša. Vsi trije so si upali upreti EU diktatu in braniti svojo nacionalno suverenost. Pri Janši je še dodatek, da Slovenija vodi v drugem polletju Predsedstvo Eu Sveta. Ne gre več le za” motnjo” Orbana, temvec zato, da “politiki podobnega tipa” tudi v drugih državah narascajo. DVA DNEVA MED MRLICI je Janez Janša sodil med ključne figure demokratičnega obrata v nekdanji jugoslovanski razdeljeni republiki, ki je vodil v samostojno državo.

1988 je bil novinar in obrambni strokovnjak pred enim vojaških sodišč, ki ga je obsodilo (za zaprtimi vrati) zaradi “veleizdaje” na 18 mesecev zapora. On si je drznil zlomiti komunisticni tabu in kritizirati JLA! Zaradi te obsodbe je prišlo do upora med ljudstvom, dvignil je na noge maso državljanov v boju za demokracijo in suverenost, ki je končno uničil politični monopol komunistov in državo popeljal v samostojnost.

Toda resnična sprememba elit se ni zgodila. Pod imeni liberalcev in socialdemokratov so se vrnili komunisti na oblast. Niso se le bali, da bodo za svoje privatizacije obsojeni, šlo jim je za to, da zlocini Tita nikoli ne bodo obsojeni. Več kot 600 množicnih grobišč (morišč; op.u.) so bili odkriti s strani kompetentne komisije, ki je bila seznanjena o zločinih in terorizmu komunističnih partizanov. Na “killing fields” Tita vSloveniji je bilo100 000 ustreljenih, s sekirami in lopatami pobitih, v gozdovih zakopanih v grobovih, globokih luknjah, vrzenih pod bregove.

14 000 je bilo Slovencev,20 000 nemskih vojakov in sorodnikov nemske manjšine. 10.000 Hrvatov, pa med njimi tudi Srbi, Črnogorci, Italijani in Madzari.

Janez Janša izhaja iz katoliške, kmečke družine. Njegov oče je pripadal protikomunisticnim Domobrancem. Oče je 1945 leta zbežal čez hribe na Koroško, kjer so ga Anglezi internirali in s tisoče drugimi Slovenci “lifrali” Titu! V Kočevskem Rogu je preživel s samo tremi kameradi masovno streljanje. Dva dneva je ležal med mrlici v” grabnu”, dokler se ni osvobodil in zbezal.

Okolje severno od Ljubljane, kjer je 1958 rojeni Janez odrasel, je bilo hudo revno. Veljalo je za” belo cono”, ki je bila v vseh pogledih zapostavljena. NESLANA, NEUMNA OBSODBA kot na Poljskem in Madžarskem se levica v Sloveniji z vsemi sredstvi upira čiščenju sodstva. Komunistični sodniki in državni tožilci so lahko nemoteno obdržali svoje kariere (in stolcke). Tri tedne pred parlamentarnimi volitvami 2014, je Janša znova pristal v zaporu. Smešna sodba se je glasila, da je ob nedoločenem času, na nedoločenem kraju in na nedoločen način sprejel ponudbo denarja, v nedoločeni višini, od finskega koncerna orožja Patria za ugodno prodajo.

Jansa je bil za to obsojen na 2 leti zapora. Rdeče vezi so prišle do Višjega sodišča. Šele na Ustavnem sodišču jim je spodletelo, to ga je popolnoma rehabitiralo. Janša je bil 2krat obrambni minister. Šele v marcu 2020, je ponovno postal predsednik vlade. Njegovi nasprotniki upajo, da bo nestabilna koalicija, ki vodi EU- svet, padla. Morda. Evropska komisija bo pripomogla, da se to zgodi.

KARL- PETER SCHWARZ je bil korespondent “Frankfurter Allgemeine Zeitung” za vzhodno in juzno Evropo.Odkar je v penziji, živi v Istri in dela kot svobodni novinar. WELTWOCHE NR. 27/2021

Maja Schelker je še pripisala:

Prosim delite,da ne bo moj trud s prevodom iz nemščine zaman.

Št. komentarjev: 8
 1. Pubec pravi

  Leta 1988 obrambni strokovnjak? A res, kje se je pa uril? Saj je bil še Titov komunist( zagrizen), ” strokovnjak” je začel postajati med osamosvojitveno vojno, uril pa se je v kleti Cankarjevega doma! Te gornje podatke je zagotovo prikrojil sam in jih lansiral v javnost!

  1. mi pravi

   Da nekoga, ki je že davno pred letom 1988 izgubil službo in moral delati v privatnem računalniškem podjetju nekaj let pred njegovim odhodom v zapor, smatraš za komunista, je podlo in zlonamerno.
   A ti misliš, da bi moral z mečem jahati na konju proti tankom in kričati na juriš, verjetno je štab odločujočih vedno v službi , tam kjer ni v dosegu sovražnika!? Bedno razmišljanje, kje pa je bil vrhovni poveljnik Kučan v tistem odločujočem času?
   Skril se je in čakal ter molil, da zmaga JLA!

   1. Pubec pravi

    Si se vprašal zakaj je izgubil službo? Zaradi potovanja v Jajce sigurno ne! Kučan me ne zanima, on se pa ima za edinega osamosvojitelja.

 2. Pubec pravi

  Deluje cenzura?

 3. Exodus pravi

  Janša mi smo s tabo! Veliko si naredil sam, čas je, da ti izkažemo hvaležnost. Poštenje nas bo vodilo v pravo smer, ki si jo tako želimo in ne bomo se predali.

  1. Re gornjemu pravi

   Bomo videli v primeru Vizjak!

 4. Pubec pravi

  Res je, poštenje je najvažnjejše! Vendar prikrojevanje podatkov to ni!

 5. Pubec pravi

  Pozabil sem napisati, da se ” kiti tudi s tujim perjem”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen