Putin označil vojaške vaje v bližini ruske meje kot grožnjo Rusiji, postavitev raketnega sistema v Ukrajini pa bi bila po njegovem skrajna meja

0

Vojaške vaje zveze Nato v bližini ruskih meja predstavljajo grožnjo Rusiji, je danes opozoril ruski predsednik Vladimir Putin. Obenem je posvaril pred postavitvijo raketnega sistema v Ukrajini, to bi bila po njegovih besedah skrajna meja.

“Rusija je zaskrbljena zaradi velikih vojaških vaj v bližini svojih meja, vključno z nedavnimi na Črnem morju, ko so bombniki leteli zgolj 20 kilometrov od naše meje,” je na investicijskem forumu v Moskvi dejal Putin. “Vse to nas ogroža,” je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Posvaril je tudi pred postavitvijo raketnega sistema v Ukrajini, kar bi bilo za Rusijo “skrajna meja”. “Upam, da ne bo prišlo do tega. Upam, da bosta prevladala zdrav razum in odgovornost za obe državi in svetovno skupnost,” je dejal. Posvaril je, da bo morala Rusija v primeru vzpostavitve raketnega sistema vzpostaviti nekaj podobnega.

Na vprašanje, ali je možna ruska invazija na Ukrajino, je odgovoril, da se je letos govorilo o tem, ko je Rusija izvajala svoje vojaške vaje. “Vendar pa, kot vidimo, se to ni zgodilo,” je dejal ruski predsednik.

“Ne gre za to, ali poslati sile tja ali ne, ali se boriti ali ne. Gre za vzpostavitev boljših odnosov,” je poudaril. Pojasnil je, da je treba pri tem upoštevati varnostne interese vseh mednarodnih akterjev. “Če si bomo vsi iskreno prizadevali za to, ne bo nihče izkusil groženj,” je še dejal Putin.

O ravnanju Moskve sicer danes v latvijski prestolnici Riga razpravljajo zunanji ministri zveze Nato. Več ministrov, med njimi ameriški državni sekretar Antony Blinken in nemški minister Heiko Maas, je ob prihodu na dvodnevno zasedanje ponovilo svarilo Rusiji pred uporabo sile proti Ukrajini.

Ob razpravi zunanjih ministrov o tem, kako se zoperstaviti ruski grožnji, se med možnostmi ukrepanja omenjata dodatna podpora Ukrajini in morebitna krepitev zavezniških sil ob vzhodnem boku.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen