Premier Janša ob regijskem obisku vlade tudi v Panviti in škofiji Evangeličanske cerkve

0

V okviru današnjega obiska v Pomurju so ministri na delovnem posvetu v Murski Soboti govorili o različnih projektih v regiji, pa tudi o izzivih regije, kot je na primer izseljevanje mladih, so sporočili z vlade. Premier Janez Janša je med drugim obiskal podjetji Panvita in škofijo Evangeličanske cerkve.

Ministrska ekipa se je ob začetku regijskega obiska najprej sestala na delovnem posvetu v Dvorcu Rakičan v Murski Soboti.

Na njem so ministri govorili predvsem o projektih v regiji na področju kmetijstva kot vodilne panoge v regiji, turizma, infrastrukture, kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnosti, izobraževanja, kulture, notranjih zadev, zdravstva, upravnih storitev, dolgotrajne oskrbe in pravosodja. Izpostavili so tudi problematiko demografije, izseljevanje mladih iz regije ter narodnostna vprašanja in Slovence v Porabju.

Janša je v nadaljevanju z ministrom za kmetijstvo Jožetom Podgorškom obiskal podjetje Panvita v Murski Soboti in se srečal z vodstvom. Skupina Panvita je pomemben steber slovenske prehrambene varnosti in pogodbeno sodeluje z 2000 družinskimi kmetijami, zaposluje pa več kot 600 ljudi, so sporočili z vlade.

S predstavniki pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti se je Janša sreča ob delovnem kosilu. Govorili so o sodelovanju z vlado, skladu za razvoj narodnostno mešanega območja na obeh straneh meje in delovanju Kulturno turističnega mladinskega društva.

Janša je obiskal tudi škofijo Evangeličanske cerkve v Sloveniji in se srečal s škofom Leonom Novakom in inšpektorjem Bojanom Prosičem. Govorili so o delovanju in pomenu evangeličanske cerkve na Slovenskem, epidemiji covida-19, ki je prizadela tudi delovanje verskih skupnosti, in o delu škofije za skupno dobro.

Prav tako se je Janša danes srečal z murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom. Spregovorili so o življenju in delu škofije ter o sodelovanju s Slovenci v Porabju.

V Murski Soboti je premier obiskal podjetje MOL Slovenija in se srečal z vodstvom. Temi pogovorov sta bili širjenje poslovanja družbe in gibanje cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in v Sloveniji.

Pred javno tribuno se je Janša srečal še z županom Občine Lendava Janezom Magyarom, s katerim sta govorila o razvoju občine.

Obisk v Pomurju se je zaključil na srečanju z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji, ki je potekalo v gledališki in koncertni dvorani v Lendavi, so še zapisali v vladnem sporočilu za javnost.

Podrobno: Vlada se je danes mudila na obisku v Pomurju. Ob tej priložnosti so med drugim podpisali sporazum o sofinanciranju izgradnje vodnega zadrževalnika Sebeborci, ki je pogoj za začetek gradnje vzhodne obvoznice Murske Sobote. Vladni predstavniki so s predstavniki občin, ustanov in podjetij v regiji govorili tudi o drugih odprtih vprašanjih.

Premier Janez Janša in ministri so se zjutraj sestali na delovnem posvetu v dvorcu Rakičan, nato pa ločeno obiskali podjetja, občine, ustanove in organizacije v regiji. Obisk so sklenili s pogovorom o razvoju regije na javni tribuni v Lendavi.

Janša je med drugim obiskal podjetji MOL Slovenija in Panvita ter se srečal z murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom in evangeličanskim škofom Leonom Novakom. Delovno kosilo s predstavniki Pomursko madžarske samoupravne narodne skupnosti je bilo namenjeno pogovoru o skladu za razvoj narodnostno mešanega območja na obeh straneh meje in o delovanju Kulturno turističnega mladinskega društva, je vladni urad za komuniciranje zapisal na Twitterju.

Ministra za okolje in prostor ter za infrastrukturo Andrej Vizjak in Jernej Vrtovec sta z županoma Moravskih Toplic in Murske Sobote Alojzom Glavačem in Aleksandrom Jevškom podpisala sporazum o sofinanciranju izgradnje zadrževalnika Sebeborci na Martjanskem potoku, ki je po besedah ministra Vrtovca nujno potreben za izgradnjo vzhodne obvoznice Murske Sobote. “Ta dokument je pomemben in nujno potreben za razvoj Prekmurja,” je dejal.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je obiskal podjetja Codex iz Murske Sobote ter Roto in Murexin iz Puconcev. Po pogovorih je izpostavil, da je pomembno zagotavljati skladen in enakomeren razvoj vseh regij. “Računati moramo, da čez nekaj let Slovenci ne bomo živeli le v štirih, petih mestih. Pogoj za to pa je, da lahko mladi povsod v Sloveniji dobijo korektno in solidno plačano delovno mesto,” je povedal.

Okoljski minister Vizjak je z županoma občin Radenci in Turnišče Romanom Leljakom in Borutom Horvatom govoril o gradnji čistilne naprave, ki naj bi se kmalu začela. “Šli smo skozi odprte probleme na okoljskem področju, zlasti problematiko čiščenja in odvajanja odpadnih voda oziroma čistilnih naprav. Tu je pač zatečeno stanje nedelujočih naprav, kar moramo popraviti. Tu bo država priskočila na pomoč,” je povedal minister.

V okviru dogovora za razvoj pomurske regije sicer izstopata projekta nadgradnje vodovodnega sistema B in C, v katera je vključenih 12 oziroma 15 občin. “To so pomembni koraki k dokončanju preskrbe Pomurja s pitno vodo,” je poudaril Vizjak.

Minister za zdravje Janez Poklukar je med obiskom v soboški bolnišnici opozoril, da je hrbtenica slovenskega zdravstva napeta do skrajnih meja, da se ne zlomi, pa lahko dosežemo le skupaj z izvajanjem ukrepov v podporo zdravstvu. Zato od vsakega Slovenca pričakuje, da spoštuje ukrepe za omejitev širjenja covida-19.

Po ogledu soboške enote intenzivne terapije je dodal, da se maksimalno angažirano, pa vendar vidno izčrpano osebje vsak dan bori za življenja vseh covidnih bolnikov. Izpostavil je, da je v Splošni bolnišnici Murska Sobota zasedenih 22 postelj za intenzivno nego, ki jih imajo sicer običajno 14, zato so že pregradili prebujevalnico, kjer so dodatni prostori za intenzivno zdravljenje covidnih bolnikov.

Na ministrstvu za kulturo so ob obisku ministra Vaska Simonitija v Pomurskem muzeju Murska Sobota in Kulturnem centru Lendava sporočili, da podpirajo in sofinancirajo več projektov v Pomurski regiji. Tako bodo med letoma 2021 in 2022 s skoraj 350.000 evri podprli obnovitvena, konservatorsko-restavratorska in vzdrževalna dela nepremične kulturne dediščine.

Med drugim so letos začeli priprave na obnovo najstarejšega dela negovskega gradu, vključno s parkom okoli njega. Obenem si želijo v regiji okrepiti arhivsko mrežo, zato so vzpostavili nove prostore za enoto Pokrajinskega arhiva Maribor v Murski Soboti.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je obiskal sedež Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja. Sodelovanje s pomurskimi občinami je ocenil kot zelo dobro. Županom se je zahvalil za koordinacijo in izvedbo različnih aktivnosti, usmerjenih v zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ter izpostavil nedavni dogovor med vlado in predstavniki reprezentativnih združenj občin o zvišanju povprečnine za prihodnji dve leti, ki je bil s sprejetim proračunom tudi potrjen, so sporočili z ministrstva.

Glede na leto 2021 bodo čez dve leti občine v Pomurju prejele od približno 3000 evrov (Hodoš) pa do 185.000 evrov (Murska Sobota) več sredstev v občinski proračun iz naslova primerne porabe, kar predstavlja polovico vseh prihodkov občin.

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvone Černač se je sestal z županoma občin Moravske Toplice in Turnišče, ki sta mu predstavila občinske projekte, govorili so še o možnosti njihovega sofinanciranja z evropskimi sredstvi. Obiskal je tudi Lendavo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen