Pravosodno ministrstvo: Začasen predlog imenovanja delegiranih tožilcev možen po uredbi EU

0

Vlada je pri začasnem predlogu imenovanja Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za evropska delegirana tožilca izkoristila možnost, zapisano v uredbi Sveta EU 1939 iz leta 2017, po kateri lahko država v določenih primerih za novega evropskega delegiranega tožilca predlaga drugega tožilca, so za STA pojasnili na pravosodnem ministrstvu.

Vlada pri začasnem predlogu imenovanja izkorišča možnost, ki jo daje peti odstavek 17. člena Uredbe 2017/1939/EU. Ta določa, da v primeru, če storitve evropskega delegiranega tožilca niso več potrebne za opravljanje dolžnosti Evropskega javnega tožilstva (EJT), država članica o tem nemudoma obvesti evropskega glavnega tožilca in po potrebi za novega evropskega delegiranega tožilca predlaga drugega tožilca, so na vprašanje STA odgovorili na ministrstvu.

Kot so še dodali, izbirni postopek kandidatov za evropska delegirana tožilca, ki je bil izpeljan na podlagi prvega javnega poziva iz oktobra lani, resda ni sledil določbam zakona o državnem tožilstvu, a koristi od storitev začasno predlaganih kandidatov za evropska delegirana tožilca “pretehtajo nad škodo, ki jo EJT in Republiki Sloveniji povzroča dvom v zakonitost izbirnega postopka”.

Koristi od te začasne rešitve pa je mogoče po pisanju ministrstva opravičiti le, “dokler vlada EJT ne predloži novega predloga kandidatov, ki bodo izbrani na podlagi zakonitega in transparentnega postopka izbora izmed zadostnega števila strokovnih in neodvisnih kandidatov”. Vlada tako ocenjuje, da bo takrat nastala potreba po predlaganju drugih dveh kandidatov.

Omenjeni peti odstavek 17. člena uredbe EU sicer navaja, da članica evropskega glavnega tožilca nemudoma obvesti, če evropski delegirani tožilec odstopi, če njegove storitve niso več potrebne za opravljanje dolžnosti EJT, če je razrešen s položaja ali ga zapusti iz katerega koli drugega razloga. Po potrebi za novega evropskega delegiranega tožilca predlaga drugega tožilca.

V četrtem odstavku istega člena medtem piše, da “država članica brez soglasja evropskega glavnega tožilca ne more razrešiti evropskega delegiranega tožilca ali proti njemu sprejeti disciplinskega ukrepa iz razlogov, povezanih z njegovimi pristojnostmi na podlagi te uredbe”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen